Ga naar hoofdinhoud

Mag chauffeur van de EU rijtijd met twee uur verlengen?

Een van de meest opvallende voorstellen van de transportcommissie van het Europees Parlement is om het mogelijk te maken de rijtijd van de chauffeur met maar liefst twee uur te verlengen om de thuisbasis te bereiken. Wat is hier precies aan de hand?

Het Europees Parlement zei het zelf zo: ’Chauffeurs mogen de dagelijkse rijtijd met twee uur overschrijden om terug te keren naar het operationele centrum van de vervoerder, zolang dit later met dezelfde rusttijd wordt gecompenseerd.’ Als je het zo leest lijkt dat het ei van Columbus voor Nederlandse vervoerders. Met twee uur extra rijtijd kun je bijna vanuit alle hoeken van Nederland nog thuiskomen!

Enige nuance is echter wel op zijn plaats. Allereerst meldt het EP meteen al dat deze nieuwe regel alleen kan worden toegepast in ’uitzonderlijke gevallen’. Wat ’uitzonderlijk’ is, wordt verder niet gespecificeerd. TLN heeft de tekst ook gelezen en merkt op dat het hier gaat om rijtijd voorafgaand aan de wekelijkse rust. ”Het kwam wel eens voor dat een chauffeur net de thuisbasis niet haalde om zijn wekelijkse rust te gaan genieten en dan de auto aan de kant moest zetten”, legt woordvoerder Quinten Snijders van TLN uit. Hij ziet nog meer voorwaarden voor de nieuwe regel. ”Voorafgaand aan de twee uur extra rijtijd moet er een half uur gerust zijn. De maximaal twee uur extra rijtijd wordt natuurlijk in de tachograaf geregistreerd. De reden van de afwijking moet wel worden beschreven. En natuurlijk moet de extra rijtijd later worden gecompenseerd met rusttijd, maar wel voor het einde van de derde werkweek.”

De rijtijd hoeft niet manueel te worden ingevoerd (dat gaat automatisch) maar de reden voor de afwijking moet worden beschreven!

Snijders geeft toe met twee uur extra rijtijd chauffeurs meer flexibiliteit hebben, maar waarschuwt ook. ”De omschrijving van deze regel door het EP geeft ruimte voor vrije interpretatie. Aan chauffeurs, maar ook door handhavers. En die kunnen ook zelf interpreteren of het een ’uitzonderlijk geval’ betreft.” Hij geeft aan dat TLN het in principe een goede zaak vindt dat er op deze manier een beetje flexibiliteit in de rijtijden komt, maar dat het zaak is deze regel zeker niet structureel toe te passen. ”En ook belangrijk: de regel is een voorstel. Transportministers zijn er nu over aan het vergaderen, maar het duurt zeker nog tot zomer 2019 voordat de nu voorgestelde regels omgezet zijn in wetgeving.”

9 reacties op “Mag chauffeur van de EU rijtijd met twee uur verlengen?

 • Het is technisch niet mogelijk om rijtijd manueel toe te voegen in de tachograaf.
  Je kan rust-, werk of stand-by tijd toevoegen, maar geen rijtijd.

 • Jan de Haas

  Natuurlijk weer iets bedacht door iemand, die geen kaas van de tachograaf heeft gegeten.

  Het zal er wel op neer komen, dat er een printje gemaakt moet worden, en daar het een en ander erop moet kalken, en een periode dient te bewaren. Of de software moet worden aangepast van de tachograaf, tegen een xxx bedrag per tachograaf, waar een werkgever ook niet op zit te wachten.

 • Anne

  Nu nog een instructie filmpje hoe of je dat invoert.

 • Consument

  Gegarandeerd weer een nieuwe manier om personeel uit te gaan buiten net als het door moeten werken tijdens rust of de verplichte pauzes die onbetaald blijven.

 • Michael

  Of planners moeten een keer “leren” niet altijd maar op het randje van de wettelijke maximale rijtijden en arbeidstijden, en de minimale rusttijden de ritten te plannen. Dan zou deze extra rijtijd niet eens nodig zijn. Is (zoals anderen ook hier al aangeven) niet zo makkelijk in de tacho aan te passen. Bovendien denk ik dat de heren planners deze extra rijtijd massaal gaan misbruiken.

 • Arjan Velthoven

  Dank voor de reacties. Klopt dat je extra tijd niet kan invoeren. Een omschrijving van de reden van de extra tijd moet wel gegeven worden. Aangepast in tekst….

 • Reynold

  Benieuwd wat de gendarmerie hiervan gaat zeggen als ik volgende x weer bij de peage staat….

 • Anne nijhof

  Is een uitkomst met de files van tegenwoordig

 • Hans N.

  Fijn al die “positieve” reacties… mensen kunnen tegenwoordig blijkbaar alleen maar overal het negatieve van inzien…
  Mijns inziens zou dit voor veel (voornamelijk) int. Chauffeurs een goede oplossing zijn.
  Hoe vaak heb je nu dat je op zaterdagavond net niet thuis kan komen, of Duitsland uit kan komen en met die mogelijkheid om 2 uur te verlengen los je dat probleem op…. Ff printje maken er op schrijven wat ze willen en klaar.
  Van mij mogen ze dit invoeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer