Ga naar hoofdinhoud

“Meer vervuiling door venstertijden in steden”

Het vervoeren van goederen naar, in, en vanuit de stad kan veel schoner en efficiënter, aldus logistiek deskundige Hans Quak die donderdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het onderwerp “Sustainability of Urban Freight Transport. Retail Distribution and Local Regulations in Cities” hoopt te promoveren.

Het instellen van ruimere venstertijden en beter afstemmen van regelgeving in de verschillende steden, leidt tot minder schadelijke uitstoot en is ook nog eens goedkoper aldus Quak in zijn dissertatie. Daarnaast kunnen retail-ketens volgens hem zelf ook veel verbeteren. Lokale overheden nemen volgens Quak allerlei maatregelen om de overlast in steden te beperken maar deze maatregelen blijken in de praktijk soms meer gericht te zijn op het verbieden of beperken van stedelijke distributie, dan dat ze bijdragen aan het efficiënter en schoner organiseren van het vervoer. Het ontbreekt de lokale overheden vaak aan kennis van logistieke zaken, waardoor het resultaat van veel maatregelen beperkt of soms zelfs tegengesteld is, aldus Hans Quak.
Op basis van een case studie met 14 grote retail ketens concludeert Quak dat de huidige venstertijden regelgeving onnodig inefficiënt is en vaak juist vervuiling doet toenemen. Quak laat zien dat ruimere en/of minder venstertijden leiden tot een schoner én goedkoper goederenvervoer in de steden.
 
Meer informatie: Erasmus Universiteit
 

Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer