Ga naar hoofdinhoud

Michelin presenteert tweede generatie Agilis

Michelin presenteert na tien jaar een tweede generatie van de Agilis bestelautoband. Speerpunten van de nieuwe Agilis zijn een langere levensduur, lagere gebruikskosten, een hogere veiligheid en een lagere milieubelasting. Michelin stopt flink wat technologie van truckbanden in de nieuwe Agilis.

De markt voor bestelauto’s groeit nog steeds en de politieke druk om trucks te weren uit binnensteden ook, zo zei Jean-Michel Brossard, directeur strategische marketing van Michelin bij de presentatie van de nieuwe Agilis. Reden voor Michelin om flink in te zetten op de bestelautoband. De belasting van het milieu staat daarbij voorop. Michelin rekende uit dat 86 procent van die belasting voortkomt uit het gebruik van de band en er is het Franse bandenmerk veel aan gelegen om dat te verminderen.
 
De nieuwe generatie Agilis heeft een verbeterde presentatie op het gebied van brandstofverbruik. Op 100 km bespaart de nieuwe Agilis 0,2 liter aan brandstof. De levensduur van de band bedraagt 85.000 km, een winst van 20 procent op de vorige generatie. Op die levensduur verdient de gebruiker dan precies één band terug, zo heeft Michelin becijferd.
 
Minder brandstof is minder CO2-uitstoot. De nieuwe Agilis reduceert die met 4 gram per km, volgens Michelin een welkome aanvulling in de strijd tegen uitstoot die de automobielbranche onder druk van de politiek voert.
 
Voor wat betreft het profiel van de nieuwe Agilis heeft Michelin leentjebuur gespeeld bij de truckbandentechnologie. De nieuwe Agilis (zie de illustratie hierboven) heeft veel minder een blokprofiel dan de oude Agilis en heeft net als de moderne truckbanden een meer lineair profiel. Daardoor wordt het contactvlak van de band op het asfalt vierkanter, wat zorgt voor een beter slijtagepatroon en een langere levensduur.
 
De nieuwe Michelin Agilis wordt circa drie procent duurder dan de vorige generatie en is bij de eerste rollout verkrijgbaar in 13 maten. In 2009 wordt het gamma uitgebreid naar 19 maten.
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer