Nieuws

Minder Nederlanders met groot rijbewijs

1

Het aantal Nederlanders met een C- of CE-rijbewijs is de afgelopen twee jaar gedaald met 5,2 procent. Dat meldt het CBS in haar Jaarmonitor Wegvoertuigen.

Slimme tachograaf over drie jaar op de marktNederland telde begin 2016 ruim 630 duizend personen met een vrachtautorijbewijs. Dit aantal is in twee jaar tijd met 5,2 procent gedaald. Begin 2014 hadden nog 665 duizend Nederlanders een vrachtautorijbewijs.

Het bezit van een C- of CE-rijbewijs is hoger onder ouderen dan onder jongeren. Van de 18 tot 30 jarigen heeft 1,4 procent een vrachtwagenrijbewijs. Onder 65-plussers is dit 3,4 procent. In totaal mag 4,6 procent van de volwassenen met een vrachtauto rijden.

De meeste vrachtwagenrijbewijshouders, bijna 78 procent, mogen niet alleen met een vrachtauto rijden, maar mogen hier ook een aanhanger achter hangen.

Redenen voor het dalende rijbewijsbezit worden door het CBS niet gegeven, maar ze liggen wel voor de hand: de vergrijzing, een hoge (kosten)drempel voor jongeren om het rijbewijs te halen en een mogelijk niet langer verlengen van het C-rijbewijs in verband met Code95.

 

1 reactie op “Minder Nederlanders met groot rijbewijs

  1. Alleen maar 4,6 procent van de volwassenen die een C-rijbewijs hebben! Ik dacht dat er mensen zijn die een vrachtwagen kunnen rijden. Mijn man moet voor zijn werk een vrachtwagen rijbewijs halen en nu zijn we op zoek naar een goede autorijschool. Gauw wordt hij een van deze 4,6 % 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven