Ga naar hoofdinhoud

Minister: ‘Fraude met rijbewijzen niet aangetoond’

In antwoord op Kamervragen van PVV-leden De Graaf en Helder heeft minister Schultz van Haegen van I&M gezegd dat er geen bewijzen zijn voor fraude met Litouwse rijbewijzen.

melanieOnlangs meldden diverse Scandinavische media dat er door Norges Lastbileier-Forbund eenvoudig Litouwse rij- en identiteitsbewijzen gekocht konden worden. De minister is het eens dat dit nadelig kan zijn  voor de verkeersveiligheid en de concurrentiepositie in het wegtransport maar zegt dat fraude tot nu toe niet is aangetoond. “Ook de Noorse autoriteiten hebben tot dusverre geen gevallen van fraude vastgesteld”, aldus de bewindsvrouw. Eventuele maatregelen aan de grens zoals intensieve controle en vordering kunnen alleen worden ingesteld bij vermoedens van fraude, zegt Schultz. De door de PVV voorgestelde maatregel om geen enkele Litouws vracht- of personenwagen op de Nederlandse wegen meer toe te laten schuift de minister ook van tafel.  “Vanwege het beginsel van vrij verkeer van personen, goederen en diensten binnen de EU is dat niet mogelijk. Bij wegcontroles controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op naleving van de rij- en rusttijdenregeling en controleert de politie de rijbewijzen. Daarbij kan ter plaatse strafrechtelijk opgetreden worden als er onregelmatigheden worden geconstateerd.”

Juist vanwege het gebrek aan bewijs riep EU-parlementariër Peter van Dalen eerder deze week Europol op om onderzoek in te stellen naar fraude met rij- en identiteitsbewijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer