Nederland aantrekkelijk voor Europese supply chain dienstverlening • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederland aantrekkelijk voor Europese supply chain dienstverlening

NDL/HIDC maakte donderdag de resultaten bekend van het onderzoek ‘Benchmarking Nederlandse regio’s vanuit een supply chain perspectief’. Nederlandse logistieke locaties doen het in vergelijking met buitenlandse concurrenten goed tot zeer goed. De kwaliteit van het vestigingsklimaat voor Europese supply chain dienstverlening is uitstekend in vergelijking met de buitenlandse locaties. Ook de totale ketenkosten zijn over het algemeen concurrerend.

IVW: extra controles bij logistieke dienstverlenersDe eindbevindingen zien er als volgt uit:

  • Nederlandse locaties zijn zeer concurrerend zowel vanuit kosten- als kwaliteitsperspectief, als we spreken over Europese distributiecentra voor life style en chemie en voor West-Europese distributiecentra voor agrofood.
  • De Nederlandse kwalitatieve voorsprong zorgt ook voor een sterke concurrentiepositie bij de regionale fulfilmentcentra (e-commerce distributie) en regionale distributiecentra voor pharma en bij Europese distributiecentra voor medische technologie en spare parts. Wanneer dit arbeidsintensieve faciliteiten betreft, zijn Duitse en Oost-Europese locaties op kosten concurrerender, maar tegen een lagere kwaliteitsscore.
  • Nederlandse locaties zijn minder concurrerend bij EDC’s op het gebied van High Tech omdat een belangrijk deel van productie en markt in Centraal en Oost-Europa ligt, maar Nederland scoort ook hier vanuit kwalitatief perspectief uitstekend.

In de studie is de concurrentiekracht van 9 Nederlandse locaties vergeleken met die van 9 buitenlandse locaties voor 8 typen distributiecentra (specifieke cases per branche en verschillend in geografisch beleveringspatroon). In de benchmarkanalyses zijn 5 kostenfactoren en 26 kwaliteitsfactoren met elkaar vergeleken.

Nederland Distributieland heeft deze benchmarkstudie in opdracht van de Topsector Logistiek samen met drie regionale ontwikkelingsmaatschappijen (BOM, LIOF, Oost NV), de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam en de Luchthaven Schiphol laten uitvoeren door Buck Consultants International.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer