Nederland vraagt EU om rondom zicht op elke truck • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nederland vraagt EU om rondom zicht op elke truck

Er moet voor heel Europa duidelijke regelgeving komen voor spiegels en camera’s rond vrachtwagens. Het is mogelijk om vrij zicht rondom een truck te hebben en dat moet wettelijk geregeld worden, schrijft de Oostenrijkse Europarlementariër Jörg Leichtfried in een brief aan de Europese Commissie. Nederland ondersteunt samen met nog zeven landen het initiatief.

De Europese Commissie heeft verkeersveiligheid rond voertuigen hoog op de agenda staan, maar Leichtfried wijst in de brief op het probleem van de dodehoek. “In Europa rijden nog altijd veel chauffeurs met een blinde vlek van drie meter. Er zijn inmiddels trucks die met camera’s rondom zicht hebben. Die technologie moet de standaard worden in Europa”, aldus de Oostenrijkse verkeersminister. Het afgelopen jaar vielen er in Europa 4.000 doden door ongevallen met vrachtwagens, in totaal kwamen er 26.000 mensen om het leven in het verkeer. De EU wil dat aantal halveren tot 2020.

De brief is behalve door Oostenrijk ook ondertekend door Frankrijk, Duitsland, Italië, Ierland, Luxemburg, België en Nederland. Jörg Leichtfried is in Oostenrijk een pilotproject gestart met 15 vrachtwagens en bussen, voorzien van de assistentiesystemen die rondom zicht mogelijk maken.

6 reacties op “Nederland vraagt EU om rondom zicht op elke truck

 • bal

  je kan ook fietsers leren om niet naast een vrachtauto te gaan fietsen is ook goedkoper

 • jacob

  4000 door ongevallen met vrachtwagens.26000 in het hele verkeer.Dus 22000 niet door vrachtwagens.Lijkt mij een kwestie van prioriteiten stellen?

 • NABOTH CORNELIS VAN LUIJK

  Men zou ook eens kunnen overwegen om aan de rechterzijde boven het bergvak een richtingaanwijzer te maken van ongeveer 10 cm doorsnede welk een doordringend rood knipperende functie heeft, zodat dit een goed waarschuwingssignaal geeft.

 • Remco Jansen

  Volgens mij is het Lisa2Alert systeem hiervoor een prima oplossing. Weet waarschijnlijk iedereen al sinds 2008 en zelfs TU Delft bij betrokken. http://www.lisa2alert.com/ Kant en klaar op de plank, doeltreffend en waarschijnlijk kost het een fractie van een camerasysteem rondom een truck.

 • Marc

  Kunnen ze de fietsers en voetgangers ook ff vol met spiegels ed hangen want volgens mij zien die de vrachtwagens niet .
  Of ze denken dat ze toch voorrang hebben dus die truck die stopt vanzelf wel

 • zie wat Remco schrijft is een van de beste oplossingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer