Nieuw project moet veiligheid chauffeur verbeteren • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Nieuw project moet veiligheid chauffeur verbeteren

‘Veiligheid en Vakmanschap, de chauffeur in het beroepsgoederenvervoer’. Dat is de naam van een nieuw project van CNV BedrijvenBond, FNV Bondgenoten, Transport en Logistiek Nederland en Koninklijk Nederlands Vervoer om de sociale veiligheid van vrachtwagenchauffeurs te gaan verbeteren.

Volgens de partners in het project wordt er bij veiligheid nog te winig gedacht aan de veiligheid van de chauffeur zelf. Door de professionele inzet en het vakmanschap van de chauffeurs is het aantal onveilige situaties beperkt, maar dat neemt niet weg dat er verder geoptimaliseerd kan worden. De partners zijn dan ook op zoek naar goede bruikbare aanvullende preventieve en curatieve instrumenten waarmee chauffeurs, maar ook planners aan de slag kunnen. Hiermee willen de organisaties de dagelijkse werkzaamheden en daarmee het vakmanschap van de chauffeurs veiliger maken, maar ook aangeven dat de sector het probleem serieus neemt en oppakt.
 
Goed
Meer veiligheid in het wegvervoer komt volgens de partners elke partij in het wegvervoer ten goede. Voor werkgevers zullen voordelen te verwachten zijn in de hoek van meer opdrachten door verladers, minder economische schade doordat het aantal onveilige gebeurtenissen afneemt, beter kunnen anticiperen op traumatische ervaringen van hun medewerkers hetgeen zal leiden tot een lager verzuim. En uiteindelijk ontstaat een beter imago van de sector waardoor zij aantrekkelijker wordt als werkgever.
 
Inventarisatie
CNV en FNV hebben IVA beleidsonderzoek en advies van de Universiteit Tilburg gevraagd om een inventarisatie te maken van reeds voorhanden zijnde instrumenten. Deze eerste selectie wordt vervolgens voorgelegd aan werkgevers en werknemers op basis van interviews en een webenquête. Hiermee wordt het mogelijk dat beide partijen hun mening geven over de bruikbaar- en toepasbaarheid van de gevonden instrumenten. Zij kunnen zelf ook ideeën over instrumenten of instrumenten die succesvol worden toegepast aanreiken. Bij voldoende draagvlak volgt de tweede fase van het project waarin de instrumenten worden uitgewerkt en verspreid onder werkgevers en werknemers.
 
Bron: CNV
 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer