Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe software voor tactische planning

Om de ritplanning ook op tactisch niveau te kunnen doorrekenen introduceert Ortec een nieuwe planoplossing: de Tactical Route Planner (TRP).

Ortec Tactical Route Planner
 
Met behulp van deze software is te analyseren hoe de inzet van auto’s en chauffeurs het beste over een bepaalde periode of regio verdeeld kan worden. Het resultaat van deze analyse wordt gebruikt als uitgangspunt voor de operationele planning.

 
De TRP bestaat uit twee onderdelen: de Balanced Period Scheduler en de Territory Planner. Op basis van de locatie en de gewenste leverfrequentie berekent de Balanced Period Scheduler de optimale dag(en) om een klant te beleveren. Het resultaat van deze analyse is een vast rittenplan voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand of seizoen. De BPS kan hierbij rekening houden met verschillende randvoorwaarden, zoals een zo goed mogelijke spreiding van de workload zodat elke dag ongeveer evenveel wagens ingezet worden.
 
De Territory Planner bepaalt welke regio’s het beste kunnen worden gehanteerd bij de operationele planning. Deze regio’s worden berekend op basis van verschillende criteria, zoals de verdeling van de workload, het groeperen van klantlocaties en het zogenaamde ‘middelpunt-gewicht’, waarbij ervoor gezorgd wordt dat elke regio ongeveer evenveel orders bevat. Dit laatste is overigens niet alleen geschikt voor toepassing in de distributie, maar ook voor het toewijzen van regio’s aan salesmedewerkers.
 
De TRP is als eerste ingezet bij een frisdrankenfabrikant voor het optimaliseren van de Europese distributie. Binnenkort wordt de nieuwe software ook in gebruik genomen voor workload balancing in de olie- en gasindustrie, zo meldt Ortec.

 

Auteur: Sandra Waenink

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer