Omzet goederenvervoer over de weg stijgt • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Omzet goederenvervoer over de weg stijgt

Negatieve berichten over de omzet van de transportsector vrijdag van het CBS: de bedrijven in de transportsector hebben in 2016 een 0,5 procent omzet behaald dan in 2015. Een daling is sinds 2009 niet meer voorgekomen. De daling in omzet van vervoerders over water en de lucht trekken het gemiddelde naar beneden; de omzet van het goederenvervoer over de weg stijgt juist.

Dat valt op te maken uit de Kwartaalmonitor Transport die CBS publiceert. In 2016 valt vooral het derde kwartaal op, toen de omzet 1,4 procent lager was dan een jaar eerder. In de overige kwartalen van 2016 was de omzet ongeveer gelijk aan die van dezelfde kwartalen in 2015. Vervoerders over water en door de lucht zetten in 2016 minder om, terwijl spoor- en wegtransporteurs een omzetstijging boekten.

De grootste stijgers van 2016 waren de verhuisbedrijven. Zij profiteerden van de florerende huizenmarkt en boekten een omzetstijging van bijna 11 procent. De koeriers volgden op de voet, met name dankzij een sterk laatste kwartaal. Over heel 2016 kwam de omzetstijging uit op ruim 6,5 procent. In het vierde kwartaal groeide de omzet bij de vervoerders over land met ruim 3,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Er is nu sprake van drie jaar omzetgroei op rij. Bij alle deelbranches werd meer omzet behaald. Uitschieter was wederom de verhuisbranche. De omzet bij de verhuizers nam toe met bijna 11 procent. Door het aantrekken van de woningmarkt is er nu sprake van 12 kwartalen omzetgroei. De kleinste omzetgroei was bij het goederenvervoer over de weg, met een omzettoename van 3 procent. De spoor-, bus-, tram-en metrovervoerders, hebben de omzet met 7 tot 8 procent zien toenemen.

De zee- en binnenvaart boekten vorig jaar in geen enkel kwartaal omzetgroei. Door onder andere overcapaciteit in de markt stonden de tarieven onder druk. De omzetdaling bij de binnenvaart bleef beperkt door een periode laag water in het vierde kwartaal. De overcapaciteit nam hierdoor tijdelijk af, wat een gunstig effect had op de vrachttarieven. De binnenvaart zette 6 procent minder om, de zeevaart 7 procent minder. De omzet bij de haven- en bergingsbedrijven en de laad-, los- en overslagbedrijven nam met bijna 6 procent af.

Luchtvaartvervoerders zetten in het vierde kwartaal voor het derde kwartaal op rij minder om. Dat resulteerde in een omzetafname van ruim 2,5 procent over heel 2016. Het aantal vervoerde personen nam weliswaar toe, maar de omzet nam af doordat de tarieven daalden.

Voor het eerste kwartaal van 2017 verwacht per saldo 20 procent van de transportondernemers een toename van de tarieven, en 73 procent van de ondernemers voorziet gelijkblijvende verkoopprijzen. De positiviteit verrast in een sector waarin de prijzen al heel lang onder de maat zijn. Ondanks de positieve verwachting over de prijzen verwachten de ondernemers per saldo wel een daling van de omzet. Ook denken ze de activiteiten met minder personeel uit te kunnen voeren. Dat is dan wel weer reëel.


Per saldo verwacht 20 procent van de ondernemers een toename van de tarieven in het eerste kwartaal. Vaak worden tariefwijzigingen in het eerste kwartaal doorgevoerd. Per saldo verwacht 8 procent van de ondernemers een toename van de export in het eerste kwartaal. Vorig jaar werd in het eerste kwartaal een afname van de export verwacht.

Met een saldo van +2 is het aantal ondernemers dat een verbetering van het economisch klimaat voorziet net iets groter dan het aantal dat een verslechtering verwacht. Het aantal transporteurs dat een afname van de personeelssterkte voorziet is iets groter dan het aantal dat een toename verwacht: het saldo is -3. Daarmee is de verwachting op het gebied van personeelssterkte verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015.

2 reacties op “Omzet goederenvervoer over de weg stijgt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer