Omzet wegtransport als enige in de plus • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Omzet wegtransport als enige in de plus

Na zes jaar groei is de omzet in de transportsector in het derde kwartaal met bijna anderhalf procent gedaald. De omzet daalde het sterkst bij de vervoerders over water en door de lucht. De vervoerders over land en de post- en koerierdiensten kenden een omzetstijging. Dat meldt CBS in de Kwartaalmonitor Transport, die TTM.nl onderaan dit artikel publiceert.

De vervoerders over water noteerden in het derde kwartaal 9,5 procent minder omzet. In de zeevaart ging de omzet met 8,5 procent omlaag, in de binnenvaart was de krimp 12 procent. Door overcapaciteit staan de prijzen in deze deelbranches al enige tijd onder druk.

omzetontwikkeling-transport-16-12-05

Bij de vervoerders door de lucht nam de omzet in het derde kwartaal af met ruim 4 procent. Dit is het tweede kwartaal op rij dat deze bedrijven omzet inleverden. Sinds de crisis in 2009 is zo’n sterke afname niet meer voorgekomen. Ondanks een toename van het aantal passagiers, daalde de omzet na een verlaging van de tarieven. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen hebben te maken met toenemende concurrentie van low-budget maatschappijen.

De bedrijven in het vervoer over land (passagiers- en vrachtvervoer) hebben de omzet met ruim 3 procent zien toenemen. In alle deelbranches steeg de omzet. De verhuizers waren koploper: profiterend van de aantrekkende woningmarkt nam de omzet met 9,4 procent toe.

 

omzetontwikkeling-vervoer-over-land-16-12-05De omzet in het goederenwegvervoer laat de laatste drie jaar een stabiele groei zien van gemiddeld 3 procent per kwartaal. In het derde kwartaal van 2016 bedroeg de omzetgroei ruim 2,5 procent. Bij de taxibedrijven nam de omzet met ruim 1,5 procent toe. In deze branche gaat de omzet al vier kwartalen op rij omhoog.

Bekijk het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer