Omzet Nederlands wegtransport stijgt met 3 procent • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Omzet Nederlands wegtransport stijgt met 3 procent

De omzet van koeriers steeg in het eerste kwartaal van 2016 met bijna 9 procent ten opzichte van 2015. Daarentegen daalde de omzet van de zeevaart met ruim 6 procent. De omzetontwikkeling van de transportsector was nog net positief: een toename van 0,2 procent. Het goederenwegvervoer doet het met 3 procent groei echter goed. Dit meldt CBS in de Kwartaalmonitor transport en logistiek.

Koeriers behaalden de grootste omzetstijging binnen de transportsector. Alsmaar toenemende internetverkopen zorgden voor meer werk voor koeriers en een omzetstijging van bijna 9 procent. Ook luchthavens en verhuizers behaalden aanzienlijk meer omzet, respectievelijk ruim 8 procent en 7 procent. De omzet van de taxibedrijven steeg voor het derde kwartaal op rij en was in het eerste kwartaal van 2016 ruim 6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Omzet-transportsector-eerste-kwartaal-2016-16-06-09

De omzet van de zeevaart daalde in het eerste kwartaal met ruim 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. In deze op de wereldeconomie georiënteerde markt staan de vrachtprijzen onder druk door overcapaciteit. Ook bij de expediteurs en de opslagbedrijven kon minder omzet in de boeken worden geschreven.

Omzetontwikkeling-transportsector-16-06-09De omzetontwikkeling van de transportsector was in het eerste kwartaal nog net positief: een stijging van 0,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit is de kleinste omzetgroei sinds medio 2013. In het eerste kwartaal van 2016 is de omzet van bedrijven in het vervoer over land gestegen met meer dan 3 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet van alle deelbranches nam toe. De grootste omzetstijgingen waren te zien bij het verhuisvervoer (+7,2%) en het taxivervoer met een toename van meer dan 6 procent. Het vervoer per spoor liet met 2 procent de minste omzetstijging zien. Het goederenvervoer per spoor bleef achter en trok de omzetontwikkeling bij de spoorvervoerders omlaag. De omzet van het goederenwegvervoer en het bus-, tram- en metrovervoer steeg ongeveer even hard met rond 3 procent.

Er gingen minder bedrijven failliet dan een jaar eerder en de stemming onder vervoerders bleef onveranderd positief.

Eén reactie op “Omzet Nederlands wegtransport stijgt met 3 procent

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer