Ondernemers richten vizier op douane na Brexit • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Ondernemers richten vizier op douane na Brexit

Nederlandse ondernemers die in het Verenigd Koninkrijk actief zijn, kijken met argusogen naar de Brexit-onderhandelingen die vandaag beginnen. Zij zijn vooral bezorgd over nieuwe douaneregels en -procedures die de Britten moeten opstellen. Dit blijkt uit een rondgang van Evofenedex onder aangesloten bedrijven.

Evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, organiseerde vorige week nog een bijeenkomst om ondernemers verder te informeren over de ontwikkelingen en vooruitzichten van de Brexit.

De kans is groot dat het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie verlaat. Nieuwe regels en procedures kunnen leiden tot wachttijden aan de grens, hogere kosten en extra administratieve lasten. Een ander pijnpunt zijn verstoringen van logistieke operaties, bijvoorbeeld onder Nederlandse ondernemers met een distributiecentrum in het Verenigd Koninkrijk. In februari bleek uit onderzoek van Bvofenedex dat een kwart van de ondernemers toen al hinder door de onzekerheid ondervond – zo stellen Britse partners beslissingen of investeringen uit.

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van ons land, goed voor zo’n 300.000 banen. Evofenedex wil daarom dat im- en export van en naar het Verenigd Koninkrijk zo eenvoudig mogelijk blijft. In totaal exporteren bedrijven in voor 38 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Belangrijke exportproducten zijn toestellen voor telecommunicatie, medicijnen en groente- en fruit. Daartegenover staat een import van 21 miljard euro. Volgens Evofenedex is een goed handelsakkoord noodzakelijk om eenvoudige handel met het Verenigd Koninkrijk te waarborgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer