Ga naar hoofdinhoud

Onderzoek: Geen relatie tussen ‘charters’ en naleving arbeidstijdenbesluit vervoer

Volgens een onderzoek van  de inspectie Verkeer en Waterstaat zijn er  geen aanwijzingen dat charters de rij- en rusttijden minder goed naleven.

Volgens het onderzoek bestaat geen directe relatie bestaat tussen het inhuren van kleinere transporteurs door grote transport- ondernemingenen de naleving van de rij- en rusttijden. Tot die conclusie komt de Inspectie Verkeer en Waterstaat na een onderzoek bij bijna 400 bedrijven in het beroepsgoederenvervoer over de weg.
Aanleiding voor het onderzoek waren signalen uit de transportsector dat er wel een verband zou bestaan tussen het charteren en het nalevingsniveau. Zo zouden veel kleine ondernemingen, de ‘charters’, zich verplicht voelen om ritten aan te nemen die niet binnen de wettelijke mogelijkheden zouden kunnen worden uitgevoerd omdat ze maar weinig opdrachtgevers hebben, of omdat ze voor veel ondersteunende diensten gebruik maken van de faciliteiten van opdrachtgevers.
Het onderzoek wijst uit dat de veronderstelde afhankelijkheid vrijwel geen rol lijkt te spelen. Van de charters geeft 80% aan dat ze zonder meer opdrachten kunnen weigeren zonder dat daar verder consequenties aan verbonden zijn. Eenzelfde percentage geeft bovendien aan doorgaans dezelfde ritten uit te voeren als de eigen chauffeurs van de opdrachtgever. Ook wat betreft het nalevingsniveau is er geen significant verschil te constateren tussen charters en andere transportbedrijven.
Het hele onderzoek kan worden gedownload van de website van het Ministerie
 

Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer