De reden dat Nederlandse vrachtwagens nog geen waarschuwingssystemen hebben om ongelukken in de dode hoek te voorkomen, is dat de effecten hiervan nog niet zijn onderzocht. De prijs van de apparatuur speelt hierin geen rol. Dat stelt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
TLN reageert op een bericht in het AD, dat maandag stelt dat transporteurs de systemen te duur vinden. GroenLinks heeft naar aanleiding van het artikel Kamervragen gesteld.
“De overheid heeft gekozen voor dodehoekspiegels en -camera’s. Dat is vastgelegd in de wet”, zegt de woordvoerder van TLN. “Het effect van deze systemen is ook bewezen.” De dodehoekspiegel is sinds 1 januari 2003 verplicht voor alle 140.000 vrachtwagens in Nederland. TLN wijst er daarnaast op dat de vervoersorganisatie ook voorlichting geeft op basisscholen en dat het gedrag van weggebruikers en de weginrichting, zoals spiegels op lantaarnpalen, ook van invloed zijn op de verkeersveiligheid.
Een voorbeeld van een waarschuwingssysteem is Lisa 2 Alert. Dat geeft een geluidssignaal af als de vrachtwagen rechtsaf slaat. Hierdoor wordt zowel het verkeer in de dode hoek als de chauffeur gewaarschuwd. Volgens TLN rijden er ‘bijna geen vrachtwagens’ met de nieuwe apparatuur, waarvan de werking nog niet zou zijn bewezen. “Hoe kun je vragen aan ondernemers om in iets te investeren als de resultaten niet duidelijk zijn?”
Het ministerie heeft de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar de oorzaken ongelukken in de dode hoek. Aanleiding hiervoor is de stijging van het aantal slachtoffers. In 2003 kwamen zeven fietsers om, in 2006 vielen bij ongelukken in de dode hoek negentien doden. Het onderzoek, waarin ook wordt gekeken naar de mogelijkheden van nieuwe waarschuwingssystemen, moet nog voor de zomer zijn afgerond.