Opdrachtgever tòch strafbaar bij overbelading • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Opdrachtgever tòch strafbaar bij overbelading

Opdrachtgevers van transporten moeten in de toekomst minder gemakkelijk weg kunnen komen met overbelading. Een meerderheid in de Tweede Kamer werkt aan een aanpassing van de wet daarvoor. Dat heeft CDA-parlementariër Ruud van Heugten maandag gezegd.
 

De opdrachtgever is straks ook strafbaar als de transporteur in de fout gaat met de lading”, zei Van Heugten. Hij kwam vorige week nog met een ander amendement, dat werd gesteund door de andere coalitiepartijen ChristenUnie en PvdA, maar dat werd afgeraden door minister Camiel Eurlings van Verkeer. De CDA-bewindsman vond dat er onoverkomelijke praktische en juridische bezwaren aan het wetsvoorstel kleefden.
 
Eurlings kwam vrijdag met een eigen voorstel om de wet zo aan te passen dat niet alleen transporteurs maar ook hun opdrachtgevers juridisch beter kunnen worden aangepakt bij overtredingen. Nu ontsnappen opdrachtgevers vaak aan een boete of strafrechtelijke vervolging als bij controles blijkt dat een vrachtwagenchauffeur te veel vracht heeft meegenomen.
 
De minister en de coalitiefracties lijken inmiddels weer op één lijn te zitten. “We hebben allemaal hetzelfde doel: overbelading voorkomen”, aldus Van Heugten. Hij werkt samen met onder anderen zijn collega’s van de PvdA en de ChristenUnie aan een wetsvoorstel dat de juridische en praktische toets wel kan doorstaan. Dinsdag debatteren de Tweede Kamer en de minister verder over het onderwerp.
 
Bron: De Telegraaf

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer