Opleggermarkt slinkt 10 procent in 2019 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Opleggermarkt slinkt 10 procent in 2019

In 2018 groeit de West-Europese opleggermarkt nog met 2,7 procent, maar voor 2019 voorziet analistenbureau CLEAR een daling van 10 procent. Oorzaak is de slinkende economische groei die voor volgend jaar voorspeld is.

De verwachting voor 2018 is een toename van de vraag naar trailers met 2,7 procent. Hoewel zes van de vijftien West-Europese landen een een daling van het aantal  registraties zullen zien, zullen de resterende negen een zekere groei vertonen, waarbij de eerste helft van het jaar veel sterker zal zijn dan de tweede.

Desalniettemin verwacht CLEAR nog steeds een daling van 10 procent in de trailervraag in 2019 met een grote variatie, van 2 procent groei tot 20 procent daling. Vaak zal de afname in 2019 in verhouding staan ​​tot de toename van de markt in 2017/18.

CLEAR voorspelt al enkele jaren een cyclische vertraging (maar geen recessie) in de Europese economieën. De inhaalvraag die de trailermarkt heeft aangedreven is nu voorbij. Het trailerpark is volledig aangevuld, ondanks het feit dat de vraag naar wegvervoer nog moet terugkeren naar het niveau van 2006 (pre-GFC). Bovendien is het negen jaar geleden dat de trailermarkt werd gedecimeerd in 2009 en de markt is nooit tien jaar gegroeid zonder een vertraging of erger.

CLEAR is ook van mening dat het waarschijnlijk is dat de vraag naar oplegger in het vierde kwartaal van 2018 zal dalen in vergelijking met Q4 van 2017, wat een lagere verkoop in 2019 als geheel betekent. Negen van de vijftien markten worden momenteel lager voorspeld in Q4 2018. Dit scenario wordt ondersteund door de afzwakking van de vraag naar zware trucks aan het einde van 2018.

Bovendien zal de vraag naar trailers in 2018 op een zeer hoog niveau komen, enkel overvleugeld door 2007 en 2008, maar die jaren hadden een onnatuurlijk hoog aantal trailers, grotendeels als gevolg van het aantal landen dat in 2004-07 tot de EU is toegetreden. Al deze factoren wijzen op een daling van de vraag naar nieuwe trailers. Gelukkig voor de industrie zal de val relatief bescheiden en van korte duur zijn.

Moet de industrie in paniek raken over de voorspelde daling van de markt? Waarschijnlijk niet, denkt CLEAR. Vanaf 2017-21 worden de trailerregistraties voorspeld hoger te zijn dan welke periode van vijf jaar ooit, ook al zit daar het relatief zwakke jaar 2019 bij. De vorige record brekende periode van vijf jaar was vanaf 2004 08.

Niet alleen zullen de registratie in 2018 een nieuw record bereiken, maar de trailerproductie zal hetzelfde resultaat bereiken. De industrie wordt daarom geconfronteerd met zowel een hoog niveau van productie als relatieve stabiliteit in wat van oudsher een volatiele sector van de automotivemarkt is. De belangrijkste wijzigingen in deze prognose zijn dat de vooruitzichten voor aanhangwagenregistraties in 2018 voor Frankrijk en het VK zijn verbeterd, terwijl die voor Spanje en Portugal zijn gedaald.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer