Orcon toont recycling van bedrijfskleding • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Orcon toont recycling van bedrijfskleding

Bedrijfskledingproducent Orcon Workwear grijpt Transport Compleet aan om een uniek duurzaam concept voor bedrijfskleding te lanceren. Orcon Workwear gaat via zijn tussenleveranciers elk uitgeleverd kledingstuk aan het eind van zijn levensduur weer terughalen naar het bedrijf. Om vervolgens alle verzamelde textiel volledig te recyclen tot opnieuw hetzelfde soort doek. Op die manier kan er weer voor 100 procent nieuwe kleding van worden gemaakt.

“Wij willen circulair gaan produceren”, benoemt Rob Wijnhoven, directeur van Uniform Brands, waaronder Orcon Workwear valt, het proces. “Wij zijn inmiddels zover dat we al het gebruikte materiaal van onze kleding zodanig kunnen scheiden dat we het voor 100 procent weer kunnen verwerken tot grondstof voor geheel nieuw doek. Daartoe wordt de oude kleding op kleur tot granulaat verwerkt. Dus wat bijvoorbeeld als zwart doek binnenkomt, wordt zwart granulaat en uiteindelijk weer nieuw zwart doek. Op die manier hebben wij straks dus alleen nog nieuwe grondstoffen nodig als we groeien en we meer kleding gaan produceren”, vertelt Wijnhoven. “Met ons systeem kan het materiaal van elke jas, elke broek of elk shirt dat wij maken, tot acht keer opnieuw gebruikt worden. Dat scheelt enorm veel energie en grondstof. Wij halen daarmee de toekomst een flink stuk naar voren, want we beginnen er nu mee! Binnen vier jaar moet 40 procent van onze kleding geheel in de circulaire keten zitten.”

MVO
Het doel van Orcon Workwear is om zo samen met andere producenten van Nederlandse bedrijfskleding niet alleen verspilling tegen te gaan en energie te besparen maar vooral ook andere bedrijven te helpen met het halen van hun MVO-doelstellingen. “Bovendien geven wij hiermee een bedrijf de mogelijkheid om je extra duurzaam te profileren bij bijvoorbeeld een tender.”

Awearness
Orcon Workwear gaat het circulaire proces ook echt zichtbaar maken voor de gebruikers van zijn bedrijfskleding. “Aan de broeken en jassen zelf zul je niets zien: die zijn gewoon nieuw, goed en helemaal toegesneden op het werk dat er mee gedaan wordt”, vertelt marketingmanager Guïdo Isselman. “Maar binnen in elk kledingstuk staan straks twee labels: het DA label, wat staat voor ‘Dutch Awearness’ (zie ook www.dutchawearness.nl/), en een QR-code. De gebruiker kan straks een app downloaden waarmee die code uit te lezen is. Dan toont de app precies de geschiedenis van het materiaal van zijn of haar kledingstuk. Dus bijvoorbeeld hoe veel keer het al gerecycled is, maar ook andere relevante informatie over de productie en de plaats waar dat gebeurd is. Dat is uniek in de kledingindustrie.”

Niet nieuw
Orcon Workwear is bepaald geen nieuwe speler op de markt van bedrijfskleding. Het van origine Nederlandse bedrijf bestaat al 103 jaar, en hoewel de productie inmiddels grotendeels naar Tunesië verhuisd is, wordt elke kledinglijn nog steeds geheel in Nederland getekend en productierijp gemaakt. Bovendien is elk Orcon Workwear artikel gemaakt van Nederlands doek dat het bedrijf bij Ten Cate koopt.

Wie meer wil weten over de voordelen van het circulair produceren van bedrijfskleding door Orcon Workwear kan Orcon bezoeken op Transport Compleet of lees het uitgebreide artikel op het Premium-gedeelte van TTM.nl’s website!

 

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer