Overheid onderzoekt ervaringen tolkastjes • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Overheid onderzoekt ervaringen tolkastjes

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met de voorbereidingen van de invoering van kilometerheffing (voor trucks) in Nederland. Het ministerie is op zoek naar gebruikerservaringen met bestaande on-board units (OBU’s/tolkastjes). Tevens wil het achterhalen hoeveel on-board units nodig zijn. In opdracht van het ministerie heeft onderzoekbureau Panteia een enquête opgesteld. Dit onderzoek wordt ondersteund en begeleid door de brancheorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN), VERN en Evofenedex.

Ga hier direct naar de enquête

De voorbereidingen voor de in 2023 in te voeren kilometerheffing voor vrachtwagens zijn gestart. Daarbij is het volgens het ministerie interessant om naar de ervaringen van de wegvervoersector te kijken op het gebied van internationale ritten en het gebruik van andere systemen voor vrachtwagenheffing.

Zo is het ministerie op zoek naar een zo goed mogelijke inschatting van het aantal on-board units dat moet worden aangeschaft. Omdat een deel van het Nederlandse vrachtwagenpark al voorzien is van on-board units verwacht het ministerie dat het aantal aan te schaffen onboard units lager ligt dan het totaal aantal vrachtwagens dat geregistreerd is in Nederland. Door middel van deze enquête willen wij achterhalen hoeveel minder on-board units nodig zijn.

Daarnaast is het ministerie op zoek naar gebruikerservaringen met bestaande on-board units. Bent u tevreden over het gebruiksgemak van de on-board unit en over de dienstverlening van de serviceprovider? Uw ervaring kan een bijdrage leveren aan de specificatie eisen die Nederland stelt

De resultaten zijn in eerste aanleg bedoeld voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het eindrapport wordt echter ook openbaar gemaakt via de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Na het verwerken van de enquêteresultaten worden diverse interviews gehouden met wegvervoerbedrijven om een beter beeld te krijgen bij positieve en negatieve ervaringen van al bestaande on-board units. Als u interesse heeft in een interview in de periode mei of juni 2018 kunt u dit aangeven in de enquête.

Klik hier om mee te doen aan de enquête

4 reacties op “Overheid onderzoekt ervaringen tolkastjes

 • jan

  Maak eerst een (1) standaard tolkast op je dashboard die door alle tol systemen in de diverse landen wordt geaccepteerd. (Europese eenwording ? ) i.p.v wat je nu soms ziet : een kerstboom aan kastjes op een dashboard die het zicht (kunnen) verminderen. Zal de veiligheid in het algemeen ook mee gediend zijn m.i.

  1. Arjan Velthoven

   Laat het weten aan het ministerie Jan! Vul die enquete in!

 • Henk Boer

  Helemaal mee eens Jan, maar gezien de stroperige snelheid waarmee Europa een besluit neemt en de vaak onwerkbare resultaten, lijkt het me nog handiger dat we gewoon aansluiten en gebruik maken van het Duitse systeem; werkt feilloos (voor zover ik dat kan beoordelen ten minste)

 • aad

  de tol kast van duitsland is in meerdere landen te gebruiken en is degelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer