Ga naar hoofdinhoud

P.A. van Rooyen levert kunststukje met nieuwe Volvo FL

P.A. van Rooyen, mede-oprichter van het landelijke samenwerkingsverband Top Movers, heeft haar wagenpark uitgebreid met twee luchtgeveerde Volvo FL 280-bakwagens met geconditioneerde en gestoffeerde laadbak. Het zijn de eerste voertuigen in de 28 Volvo-trucks tellende vloot van het verhuisbedrijf die zijn geoptimaliseerd voor het vervoeren van kunstwerken en -collecties. Volvo Group Truck Center in Aalsmeer leverde de chassis. De opbouw van de gespecialiseerde laadbakken werd gerealiseerd in samenwerking met Burgers Carrosserie.

Met de aanschaf van de nieuwe Volvo FL-bakwagens breidt P.A. van Rooyen niet alleen haar wagenpark, maar ook haar markt uit. Onder de noemer Top Art, een verwijzing naar Top Movers, kunnen de verhuizers met deze specialistische trucks in het high-value segment ook kunstwerken vervoeren. “Wij hadden al trucks die geschikt waren voor het transporteren van hoogwaardige data-apparatuur”, vertelt general manager Patrick Schoonenberg. “Deze trucks gaan nog een stapje verder qua veiligheid en andere eisen die door onder andere musea en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed worden gesteld aan kunsttransport.”

De keuze viel op de Volvo FL vanwege de wendbaarheid en gewichtsklasse van dit model. “Manoeuvreerbaarheid is belangrijk omdat musea zich veelal in de binnenstad bevinden. Ook worden de milieubepalingen daar steeds strenger. Met deze middelzware truck met Euro 6-motor voldoen we de komende jaren ruimschoots aan de eisen”, aldus Schoonenberg.

Bij het bepalen van de specificaties van chassis en laadbak zijn opdrachtgever, Volvo Group Truck Center en Burgers Carrosserie uitgegaan van de geldende richtlijnen voor kunsttransport. Zo is gekozen voor luchtvering rondom en gestoffeerde wanden om schokken en beschadigingen te voorkomen. De Volvo FL heeft een comfortcabine omdat er te allen tijde een persoon in de truck moet blijven. Ter bescherming tegen diefstal zijn de Volvo-trucks beveiligd met een alarmsysteem en elektronische laadklepsloten die alleen vanuit de cabine te ontsluiten zijn. De afzonderlijke kunstwerken kunnen 24/7 online gevolgd worden door toepassing van Radio Frequency IDentification (RFID).

Het Carrier Supra 850 Nordic koelsysteem houdt zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid in de laadruimte nauwkeurig op het gewenste peil. Om het klimaat ook tijdens het laden en lossen te waarborgen, zorgt een Energy Shield luchtgordijn voor een barrière tussen de binnen- en buitenlucht.

P.A. van Rooyen biedt tevens de mogelijkheid kunst op te slaan in het eigen, ISO-gecertificeerd kunstdepot, dat deel uitmaakt van de 24.000 m2 opslagruimte die het verhuisbedrijf ter beschikking heeft. Ook dit depot voldoet aan alle voorschriften en eisen wat betreft compartimentering, brandpreventie, klimaatbeheersing en beveiliging. “High-value verhuizingen zijn complex en vragen bijzondere kwaliteiten van de chauffeurs. Zestien medewerkers hebben het officiële Art Handling-certificaat gehaald, wat een waarborg is voor onze opdrachtgevers dat hun objecten bij ons in goede handen zijn.”

Een belangrijke kernwaarde van P.A. van Rooyen is zorg voor het milieu, van recyclebare inpakmaterialen en verhuishulpmiddelen tot hybride personenwagens voor de buitendienstmedewerkers. Schoonenberg: “Met de keuze voor Volvo Trucks bekrachtigen wij onze keuze voor een duurzame bedrijfsvoering. De trucks worden CO2-neutraal geproduceerd en gaan zuinig om met brandstof. Ook de innovatieve drive van het merk past bij ons. Zo zijn al onze trucks via connectiviteit verbonden met de werkplaats van Volvo Group Truck Center in Aalsmeer en hebben wij geen omkijken naar het onderhoud.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer