Paccar boekt weer eens recordomzet • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Paccar boekt weer eens recordomzet

Paccar, het moederbedrijf van DAF Trucks, rijgt de records aaneen. Niet alleen produceert DAF bijvoorbeeld momenteel meer trucks dan ooit, de kwartaalomzet van het moederconcern was ook weer eens ‘beter dan ooit’. Dat zegt Paccar zelf bij de publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal van 2018.

“Paccar heeft in het tweede kwartaal van 2018 een record kwartaalomzet geboekt en een uitstekend netto resultaat gerealiseerd”, stelt Ron Armstrong, chief executive officer. “Paccars financiële resultaten weerspiegelen de sterke wereldwijde vraag naar trucks, Paccars toenemende truckproductie én marktaandeel en de robuuste wereldwijde verkoop van onderdelen. Ik ben erg trots op onze 27.000 medewerkers, die fantastische producten en diensten hebben geleverd aan onze klanten”, voegde Armstrong toe. “De positieve groei van zowel de economie als de hoeveelheid aangeboden vracht in Noord-Amerika en Europa zijn goede indicatoren dat de truckmarkt in 2019 opnieuw sterk zal zijn.”

Paccar realiseerde in het tweede kwartaal een nettowinst van $ 559,6 miljoen; 50 procent méér dan de $ 373,0 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De netto omzet én de inkomsten uit financiële dienstverlening zorgden in het tweede kwartaal voor een recordomzet van $ 5,81 miljard, een toename van 23 procent ten opzichte van de $ 4,70 miljard in het tweede kwartaal van 2017. “Paccars rendement op inkomsten na belastingen van 9,6 procent is een uitstekende prestatie”, stelt Harrie Schippers, Paccar president en chief financial officer. “De enorme toename van het nettoresultaat versterkt het financiële leiderschap van Paccar en positioneert het bedrijf krachtig terwijl het tegelijk investeert in nieuwe voertuigplatforms, technologische initiatieven zoals de connected truck, autonome systemen, alternatieve brandstofsystemen en nieuwe klantenserviceprogramma’s.”

Paccar rapporteerde in het eerste halfjaar van 2018 een nettowinst van $ 1,07 miljard in vergelijken met het nettoresultaat van $ 683,3 miljoen in de eerste zes maanden van vorig jaar. De netto omzet uit verkopen van trucks, onderdelen en financiële dienstverlening bedroeg in de eerste zes maanden van 2018 $ 11,46 miljard tegen $ 8,94 miljard vorig jaar.

“DAF behaalde in de eerste helft van 2018 in Europa een record marktaandeel van 16,5 procent in het zware segment”, zei Preston Feight, Paccar vice president en scheidend DAF President-directeur. “Klanten profiteren het feit dat de DAF XF, CF en LF de benchmark zijn op het gebied van betrouwbaarheid en brandstofefficiëntie. Het aantal orders van trucks in het zware segment steeg in de eerste helft van 2018 met 26 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.” Naar verwachting komt het aantal registraties van trucks in het zware segment in 2018 uit op 300.000 tot 320.000 voertuigen. Dat zou het op twee na hoogste registratiecijfer in de geschiedenis zijn.

De markt voor zware trucks in Amerika en Canada groeide met 32 procent en komt naar verwachting uit op 265.000 tot 285.000 voertuigen in 2018. Dat zorgt voor een grote vraag naar voertuigen van Kenworth en Peterbilt.

Kenworth, Peterbilt en DAF leverden in het tweede kwartaal van 2018 een recordaantal van 46.400 trucks af. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. “De leveringen van vrachtwagens stegen in het tweede kwartaal in Noord-Amerika, Europa, Australië en Brazilië als gevolg van de sterke vraag van klanten naar de toonaangevende trucks van Kenworth, Peterbilt en DAF”, aldus Darrin Siver, Senior Vice President Paccar.

DAF, Kenworth en Peterbilt zijn leiders in de ontwikkeling van batterij-elektrische, waterstof-brandstofcellen en hybride voertuigen. Paccar is actief bezig met het testen van deze aandrijflijnen in Noord-Amerika en Europa.

DAF heeft de DAF CF Electric truck ontwikkeld voor distributietoepassingen tot 40 ton in stedelijke gebieden. Het volledig elektrische voertuig omvat een elektrische motor van 285 pk, aangedreven door een lithium-ion batterijpakket van 170 kWh. “DAF heeft een uitstekende staat van dienst bij het ontwikkelen van innovatieve transportoplossingen om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van klanten”, aldus Ron Borsboom, chief engineer van DAF. “De DAF CF Electric-truck is ontwikkeld voor grootschalige distributietoepassingen zonder uitstoot en ultra-lage geluidsniveaus.”

De Kenworth T680 Zero Emission Cargo Transport (ZECT) en de Kenworth Hybrid Electric Cargo Transport (HECT) trucks worden dit jaar getest in de havens van Los Angeles en Long Beach. De ZECT maakt gebruik van een waterstofbrandstofcel. De HECT bevat een parallel hybride aandrijflijn die zowel elektrisch als op aardgas kan rijden.

De Peterbilt Model 520 Electric heeft een elektrische aandrijflijn met 400 pk, een energieopslagcapaciteit van 350 kWh en remt regeneratief. Het bereik is 80 mijl (130 kilometer) en doordat hij in stilte zijn werk doet, is de truck een uitstekende oplossing voor het ophalen van afval in woonwijken.

Paccar Parts boekte in het tweede kwartaal van 2018 een recordomzet van $ 968,0 miljoen; 18 procent meer dan de $ 823,1 miljoen die in dezelfde periode vorig jaar werd genoteerd. De winst voor belastingen van het tweede kwartaal van 2018 kwam uit op $ 194,5 miljoen; 29 procent hoger dan de $ 151,2 miljoen in het tweede kwartaal van 2017. Paccar Parts omzet in de eerste helft van 2018 bedroeg $ 1,91 miljard, vergeleken met $ 1,61 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Paccar Parts behaalde een winst voor belastingen van $ 386,3 miljoen in de eerste zes maanden van 2018. Dat was $ 302,0 miljoen in de eerste zes maanden van 2017.

Paccar Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 189.000 trucks en trailers met een totale waarde van $ 13,63 miljard. Dit is inclusief Paccar Leasing, een belangrijke full-service truck lease-onderneming in Noord-Amerika en Europa, met een vloot van 38.000 voertuigen. PFS realiseerde in het tweede kwartaal een winst voor belastingen van $ 72,4  miljoen, vergeleken met $ 62,4 miljoen in het tweede kwartaal van 2017. De omzet in het tweede kwartaal van 2017 was $ 338,0 miljoen, ten opzichte van $ 306,3 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2017.

“De uitstekende balans van Paccar én de A+/A1 krediet ratings, stellen PFS in staat om in 24 landen op vier continenten concurrerende financieringsvoorstellen te doen aan zowel de dealers als klanten van Kenworth, Peterbilt en DAF”, stelt Todd Hubbard, Paccar Financial Corp. President.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer