Paccar lijdt 600 miljoen dollar verlies • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Paccar lijdt 600 miljoen dollar verlies

Paccar, het moederbedrijf van DAF Trucks, leed in het eerste kwartaal van 2016 een nettoverlies van 594,6 miljoen US dollar. De oorzaak daarvan is een reservering van 942,6 miljoen dollar voor de verwachte kartelboete van de Europese Commissie. Zonder die reservering zijn de winstcijfers over Q1 gewoon goed.

spaarpot“Paccar rapporteerde goede omzet- en operationele winstcijfers over het eerste kwartaal van 2016″, aldus Ron Armstrong, chief executive officer.” Paccar profiteerde van een gunstige truckmarkt in Noord Amerika en een record marktaandeel van DAF in Europa van 16,6 procent over de eerste drie maanden van het jaar. Paccar realiseerde groeiende marges op trucks en onderdelen en goede resultaten op het gebied van financiële dienstverlening wereldwijd. Ik ben erg trots op onze 23.000 medewerkers die toonaangevende producten en diensten leveren aan onze klanten.”

De netto-omzet uit de verkopen van trucks, onderdelen en financiële diensten bedroeg over het eerste kwartaal van 2016 $4,30 miljard, tegenover $4,83 miljard in het eerste kwartaal van 2015. In de eerste drie maanden werd een aangepaste nettowinst (non-GAAP) van $348,0 miljoen gerealiseerd. Dat is exclusief een voorziening van $942,6 miljoen die is gemaakt in het kader van het onderzoek van de Europese Commissie naar alle Europese truckfabrikanten. In het eerste kwartaal van vorig jaar bedroeg de nettowinst $378,4 miljoen. Met inbegrip van de eenmalige voorziening – die niet aftrekbaar is voor belastingen – rapporteerde Paccar over het eerste kwartaal van dit jaar een netto verlies van $594,6 miljoen.

Ron Armstrong voegde toe: “Paccars sterke balans en positieve cashflow van gemiddeld $2,1 miljard per jaar in de afgelopen vijf jaar, hebben de onderneming in staat gesteld om in diezelfde periode $3,3 miljard te investeren in nieuwe faciliteiten, producten en diensten. Nieuwe Kenworth, Peterbilt en DAF voertuigen, een uitbreiding van het Paccar-motoren programma en een sterke onderdelenverkoop dragen bij aan de groei van de onderneming op lange termijn.”

TTM2015_DAFXF440_test_web (2)DAF is marktleider in het zware segment in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Hongarije en Polen. “Onze klanten erkennen DAF’s uitstekende productkwaliteit, lage operationele kosten en hoge restwaardes”, aldus Preston Feight, president van DAF en Paccar vice president. “Geschat wordt dat de Europese markt voor zware trucks zal groeien en uitkomt op 260.000 tot 290.000 voertuigen in 2016: de sterkste markt sinds 2008.”

In de Verenigde Staten en Canada zal het aantal registraties in het zware segment in 2016 naar verwachting uitkomen op zo’n 220.000 tot 250.000 voertuigen, de op 2 na hoogste markt in de afgelopen 10 jaar. “De truckmarkt weerspiegelt de goede economie en stabiele vraag naar transport”, zei Gary Moore, Paccar executive vice president. “Onze klanten profiteren van de zuinige Paccar-MX-motoren, de aerodynamische trucks van Kenworth en Peterbilt en van de lage olieprijzen.”

Paccars zeventien onderdelendistributiecentra ondersteunen meer dan 2.000 DAF-, Kenworth- en Peterbilt-dealerservicelocaties. Paccar Parts realiseerde in het eerste kwartaal van 2016 een omzet van $719,5 miljoen, vergeleken met $752,7 miljoen in dezelfde periode van 2015. De winst vóór belastingen bedroeg in het eerste kwartaal $134,6 miljoen, vergeleken met $138,9 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. Het rendement op de omzet vóór belastingen steeg naar 18,7 procent, vergeleken met 18,5 procent in het eerste kwartaal van 2015. “De groei van de verkoop van onderdelen over de afgelopen vijf jaar werd gestimuleerd door Paccar’s continue investeringen in distributie, technologie en producten en een groei van de Noord-Amerikaanse en Europese truckparken”, aldus Harrie Schippers, Paccar senior vice president.

Het nieuwe onderdelendistributiecentrum van Paccar Parts in Renton, Washington heeft een oppervlakte van bijna 15.000 m2. Paccar Parts opende deze maand een nieuwe onderdelendistributiecentrum met een oppervlakte van bijna 15.000 m2 in Renton, Washington. Het distributiecentrum zorgt voor een nog betere onderdelenondersteuning voor dealers en klanten in de Pacific Northwest en West Canada.

Paccar Financial Services (PFS) heeft een portfolio van 175.000 trucks en trailers met een totale waarde van $12,3 miljard. Dit is inclusief Paccar Leasing, een belangrijke full-service truck lease-onderneming in Noord-Amerika en Europa, met een vloot van 38.000 voertuigen. PFS realiseerde in het eerste kwartaal een winst vóór belastingen van $80,3 miljoen, vergeleken met $89,0 miljoen in het eerste kwartaal van 2015. De omzet in het eerste kwartaal van 2016 was $289,4 miljoen, ten opzichte van $284,7 miljoen in hetzelfde kwartaal van 2015. “De uitstekende prestaties van het portfolio droegen bij aan de sterke resultaten van PFS in het eerste kwartaal van 2016”, aldus Bob Bengston, Paccar senior vice president. “Onze Kenworth, Peterbilt en DAF-dealers en -klanten waarderen de inspanningen van Paccar Financial Services als het gaat om technologische oplossingen, uitstekende klantenservice en toegewijde ondersteuning van de transportindustrie in elke fase van de economische cyclus.”

“De uitstekende balans van Paccar én de A+/A1 krediet ratings, stellen PFS in staat om in 22 landen op 4 continenten concurrerende financieringsvoorstellen te doen aan zowel de dealers als klanten van Kenworth, Peterbilt en DAF”, stelt Todd Hubbard, Paccar Financial Corp. President.

Paccars winstcijfers, sterke balans en intensieve focus op kwaliteit, technologie en productiviteit hebben de onderneming de afgelopen tien jaar in staat gesteld om $6 miljard te investeren in toonaangevende faciliteiten, innovatieve producten en nieuwe technologieën. “Het doel is om dit jaar zo’n $325 à $375 miljoen te investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten, in de verdere verbetering van productiefaciliteiten en after sales ondersteuningsprogramma’s. Naar schatting zal dit jaar $240 à $260 miljoen worden geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Kenworth, Peterbilt en DAF investeren in toonaangevende producten en diensten om onze klanten te helpen bij het behalen van maximale bedrijfsresultaten”, aldus George West, Paccar vice president.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer