Panteia: verdere groei verwacht in 2016 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Panteia: verdere groei verwacht in 2016

Panteia verwacht voor het totale goederenvervoer, weg, spoor en binnenvaart, een groei van 1,6 procent in 2015. Dit blijkt uit de 25e editie van de Korte Termijn Voorspeller (KTV) van onderzoek- en adviesbureau Panteia. De onderliggende verwachting is dat de economie van Nederland boven het Europese gemiddelde presteert dit jaar. De wereldeconomie en wereldhandel beleefde een matige start in 2015, maar in het binnenland zijn de economische tekenen goed. Panteia verwacht een stijging van de hoeveelheid vervoerde goederen in het binnenland van 1,9 procent in 2015. Op het hoogtepunt van de Trojka onderhandelingen heeft Panteia de gevolgen van een Grexit doorgerekend. Mocht de Grexit er ooit komen, dan zou dat het Nederlandse BBP minder dan 0,1 procent schaden en geen invloed op het transport hebben.

Voor 2016 verwacht Panteia een volumegroei van 2,1 procent.De vooruitzichten voor 2016 zijn verbeterd, Panteia voorspelt een volumegroei van 2,1 procent. Dit is een groei van 0,6 procentpunt ten opzichte van de vorige KTV. De concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van Europa verbetert volgend jaar, wat leidt tot meer invoer en uitvoer. Dit zal bestaan uit deels andere goederen als voorgaande jaren, omdat vervoer richting Duitsland minder ijzerertsen en kolen zal omvatten.

Wegvervoer blijft grootste stijger

Er wordt in 2015 een groei van 1,8 procent in het wegvervoer voorspeld. Panteia heeft in het eerste halfjaar geen groei gezien in activiteit van de Transportindex. Verwacht wordt dat de kleinere wegvervoerders of de ondernemers die tot de flexibele schil behoren, het meeste last hebben van een tijdelijke stagnatie in activiteit.

Voor 2016 verwacht Panteia een volumegroei van 2,1 procent. Daarmee groeit het wegvervoer in 2015 en 2016 het hardst van alle modaliteiten, nationaal en internationaal. Panteia verwacht groei in nationaal vervoer. Op korte afstanden is wegvervoer traditioneel sterk. Waar wegvervoer de concurrentiestrijd verliest van water- en spoorvervoer, blijven er echter mogelijkheden voor wegvervoer in voor- en natransport.

Beperkte volumegroei in de binnenvaart

Panteia verwacht voor dit jaar en het komende jaar geen grote veranderingen qua volume in de binnenvaart. Op het totaal vervoer door de binnenvaart wordt dit jaar 1,0 procent meer volume verwacht en in 2016 1,3 procent meer volume. Het eerste halfjaar zag Panteia geen grote groei, daarom is de prognose voor 2015 naar beneden bijgesteld ten opzichte van de vorige KTV.

Voor 2016 zijn de verwachtingen naar boven bijgesteld vanwege de betere economische vooruitzichten. Panteia verwacht de grootste groei bij de productgroep chemie, gevolgd door de productgroep containers. De overige productgroepen groeien minder dan 1 procent. Dit geldt zowel voor 2015 als voor 2016. Wel worden in 2016 hogere volumes verwacht gerelateerd aan bouw.

Spoor minder groei in volume in 2015, meer in 2016

De voorspelling voor het spoorvervoer in 2015 is een groei van 1,2 procent. Dit is een aanpassing naar beneden als gevolg van teruggelopen volumes in het spoorvervoer tussen Nederland en Duitsland in het eerste kwartaal. Deze terugloop is niet direct gerelateerd aan de Duitse spoorweg stakingen, omdat de daling bij slechts één goederengroep geconstateerd werd. Meer details hierover zijn te vinden in de KTV rapportage.

De productgroepen metaal, chemie en eindproducten zijn traditioneel groepen met hoge volumes. In 2015 blijven deze productgroepen het hardste groeien in de prognose van Panteia, zowel qua groeicijfers als volume. Het volume van de productgroep energie loopt dit jaar naar verwachting al wat terug.

Door toenemende vraag en het daarmee  toenemende volume per zending wordt het gunstiger om per trein te vervoeren. Mede daardoor schat Panteia in dat het volume in 2016 met 1,7 procent groeit. Dit is een aanpassing naar boven sinds de vorige KTV.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer