Patronaal attest bijna verleden tijd • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Patronaal attest bijna verleden tijd

Op 2 maart a.s. wordt het patronaal attest ten grave gedragen. Dat is een gevolg van de nieuwe Europese tachograafverordening van vorig jaar. TLN is op dit moment in gesprek met het ministerie van I&M en de ILT over de gevolgen van het afschaffen van het patronaal attest, meldt het op haar website.

patronaal_attestHet patronaal attest, de verplichting tot verklaring van activiteiten, werd door TLN als een grote administratieve last voor bedrijven gezien en de branche-organisatie heeft zich dan ook in Brussel veelvuldig ingespannen om deze verplichting van tafel te krijgen.

De nieuwe verordening stelt in artikel 34: ‘De lidstaten mogen de bestuurders niet verplichten tot het overleggen van documenten ter staving van hun bezigheden wanneer zij zich niet bij het voertuig bevinden’. Dit artikel uit de verordening maakt dus een einde aan de verplichte aanwezigheid van het patronaal attest (verklaring van activiteiten). De chauffeur moet wel handmatig in de digitale tachograaf registreren wat hij heeft gedaan tijdens de afwezigheid bij het voertuig (bijvoorbeeld als hij vakantie heeft genoten of andere werkzaamheden heeft verricht).

TLN biedt tegen ledentarief workshops en versnelde trainingen aan waarbij o.a. wordt ingegaan op de belangrijkste aandachtspunten bij het gebruik van de digitale tachograaf, waaronder de handmatige invoer. TLN is op dit moment in gesprek met het ministerie van I&M en de ILT over de gevolgen van het afschaffen van het patronaal attest en ontwikkelt in samenspraak met het ministerie en de inspectie een handleiding voor handmatige invoer.

Bron: TLN

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer