Petitie voor kentekening tractoren • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Petitie voor kentekening tractoren

Acht brancheorganisaties, inclusief Transport en Logistiek Nederland (TLN), bieden donderdag bij de Tweede Kamer een petitie aan. Dat meldt TLN op haar website.

Daarmee roepen de organisaties de Kamerleden op om het wetsvoorstel voor kentekening van alle tractoren, motorrijtuigen met beperkte snelheid en (land)bouwaanhangers alsnog goed te keuren. De kentekenwet zorgt er namelijk voor dat Nederland eindelijk aan de Europese APK-plicht voor tractoren kan voldoen en een miljoenenboete vanuit de EU wordt voorkomen.

Zolang de Tweede Kamer het wetsvoorstel niet goedkeurt, blijft bovendien de kans bestaan dat de EU gaat voorschrijven welk apk-systeem Nederland moet implementeren. Hierdoor zullen de kosten voor voertuigbezitters vele malen hoger uitvallen.

Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel wél goedkeurt, profiteren niet alleen voertuigbezitters van de directe voordelen van kentekening. Ook de verkeersveiligheid, het milieu en de eerlijke concurrentie krijgen hierdoor een stimulans. En dat voor slechts 30 euro per voertuig; een in Nederland ongekend laag tarief.

Toenmalig minister van IenM Melanie Schultz van Haegen heeft in de eerste helft van 2017 alternatieven door de RDW laten onderzoeken. De conclusie luidde dat de kentekenwet, die in december 2016 nog met een minieme Kamermeerderheid sneuvelde, de meest effectieve, efficiënte én goedkope manier is waarop Nederland kentekening kan vormgeven.

Daarnaast faciliteert de kentekenwet de eerdere moties die de vorige Tweede Kamer heeft aangenomen, te weten:

 • De maximumsnelheid van (land)bouwvoertuigen verhogen van 25 naar 40 km/u
 • De gebiedsontsluitingswegen en rondwegen voor (land)bouwvoertuigen verder ontsluiten
 • Eén ontheffingsloket voor (land)bouwvoertuigen inrichten

De huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, is nu aan zet om de kentekenwet opnieuw in te dienen bij de Tweede Kamer. Met de petitie onderstrepen de acht brancheorganisaties het grote belang hiervan.

Bron: TLN

2 reacties op “Petitie voor kentekening tractoren

 • D molenaar

  Het zal eens een keer tijd worden ,eindelijk de oneerlijke concurrentie aanpakken
  Bestuurders van 16 jaar met deze grote machines te laten rijden soms 50 ton en meer ,zelf gezien op stort plaatsen ,lange rem weg is heel gewoon geen onderrij beveiliging geen eurovignet geen code 95 geen motorrijtuigenbelasting minder rijbewijzen geen milieu zone enz enz
  Zo snel mogelijk strengere regels net zoals vrachtwagens

  1. Spikey

   Drukken ze daar ook een witte plaat op,heeft t nog geen zin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer