Ga naar hoofdinhoud

Pijnlijke crashtests voor pick-ups

EuroNCAP is begonnen met het testen van de veiligheid van pick-ups en kan meteen schokkende resultaten laten zien. Drie geteste pick-ups scoren slecht als het gaat om bescherming van voetgangers en kinderen in de auto. De Nissan Navara en Isuzu D-Max/Rodeo scoren ook ver beneden peil als het gaat om de bescherming van volwassen inzittenden.

Pick-ups worden in EU-lidstaten steeds populairder. In 2007 werd een toename in afzet van 7,2 procent genoteerd ten opzichte van 2006. In de nieuwe EU-lidstaten is dit percentage nog veel hoger: 24,7 procent. EuroNCAP ziet ook dat pick-ups in toenemende mate worden gebruikt als personenvervoer en heeft daarom voor het eerst de pick-ups aan crashtests onderworpen.
 
Nissan Navara EuroNCAP crashtest
 
In de Nissan Navara wordt de volwassen inzittende zeer slecht beschermd: één ster met een streep erdoor is het resultaat dat EuroNCAP er aan geeft. Voor jonge inzittenden krijgt de Navara drie sterren, voor voetgangers twee sterren.
 
Isuzu D-Max/Rodeo crashtest
 
De Isuzu D-Max/Rodeo doet het niet veel beter. Volwassen inzittenden worden ook slecht beschermd: twee sterren (één doorgestreept). Bij de bescherming van kinderen doet de Isuzu het slechter dan de Nissan: twee sterren. De hoge neus van de Isuzu in potentieel pijnlijk voor voetgangers: EuroNCAP kent slechts één ster toe.
 
Mitsubishi L200 EuroNCAP crashtest
 
Aanzienlijk beter dan de andere twee pick-ups waar het gaat om bescherming van volwassenen is de Mitsubishi L200. Die scoort een aanvaardbare vier sterren. De L200 haalt ook geen voldoende bij de bescherming van kinderen (drie sterren); als voetganger kom je liever geen L200 tegen: slechts één ster.
 
Nissan heeft de teleurstellende resultaten van de tests met de Navara inmiddels aangegrepen om een terugroepactie te organiseren om de software van airbags aan te passen. EuroNCAP heeft aangegeven de Navara na de aanpassing opnieuw te testen.
 Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer