Ga naar hoofdinhoud

Pleidooi voor meer eenheid EU-regels

Nederland moet na de Europese verkiezingen streven naar posten als Handel of Interne Markt. Dit stellen verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex dinsdag in het Financieele Dagblad.

LEIDSCHENDAM - Op de A4 richting Den Haag staat donderdagmorgen file, terwijl de snelweg richting Amsterdam helemaal leeg is. Door een gekantelde vrachtwagen is de A4 naar Amsterdam tussen Leidschendam en Zoeterwoude helemaal afgesloten.  ANP LEX VAN LIESHOUTEU-Commissaris Neelie Kroes stelde onlangs dat het bij het voordragen van een nieuwe Nederlandse commissaris moet gaan over de vraag welke portefeuille het geschiktst is om het Nederlands belang te dienen. Kroes vindt volgens EVO en Fenedex het bedrijfsleven aan haar zijde.

“Veel politici bestempelen de Europese verkiezingen als een duidelijke keuze: je bent voor of tegen Europa. Bedrijven vragen zich echter meer af hoe ze Europa in hun voordeel kunnen laten werken”, aldus Machiel van der Kuijl en Bart Jan Koopman, respectievelijk directeur van EVO en Fenedex. Zo moet Europa de interne markt voltooien omdat steeds meer ondernemers, groot en klein, internationaal actief, dan wel afhankelijk zijn van het internationale speelveld. “Wat Kroes betreft gaat het hierbij dus niet om de poppetjes, maar om de inhoud. Nederland moet streven naar posten als Handel of Interne Markt. Dat kan het bedrijfsleven alleen maar onderstrepen.”

Nationale overheden vullen details van Europese wet- en regelgeving nog steeds grotendeels zelf in. “Dit leidt tot een aanzienlijke hoeveelheid regels die bovendien per lidstaat verschillen”, aldus Van der Kuijl en Koopman. Volgende maand, 18 maart, debatteert het Europees Parlement bijvoorbeeld over de toegestane maten en gewichten van vrachtauto’s. Zwaardere vrachtauto’s mogen de grenzen van EU-lidstaten vaak niet over – zelfs niet als in twee landen dezelfde maximumgewichten gelden. “Deze maar ook andere thema’s waarmee het bedrijfsleven de komende jaren te maken krijgt, overstijgen de grenzen van de individuele Europese lidstaten. Een Europese aanpak is noodzakelijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer