Polen voert registratie ‘gevoelige goederen’ in • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Polen voert registratie ‘gevoelige goederen’ in

Polen wil per 1 mei een registratiesysteem invoeren voor het vervoer van goederen van, naar en door Polen. Hongarije deed dat al eerder met het zogeheten EKAER-systeem. Het gaat met name om het vervoer van accijnsgoederen, zoals tabaksproducten, alcohol en brandstoffen. Dat meldt EVO.

Hierbij moeten de goederen voorafgaand aan het transport in het e-register worden aangemeld. Dit e-registratiesysteem genereert een ID-nummer (met een geldigheid van10 dagen) dat de chauffeur bij controle onderweg moet kunnen tonen. De verzender of de ontvanger in Polen moet de zending in het e-registratiesysteem aanmelden en het daarop verkregen ID-nummer aan de koper of verkoper doorgeven.

Goederen onder de 500 kg of 500 liter zijn uitgezonderd van de registratieverplichting. Ook voor smeerolie en brandspiritus in kleine verpakkingen zal het toezicht niet gelden, zelfs niet als de totale massa of volume de limiet van 500 kg of liter overschrijdt.

De boete voor het niet melden of een onjuiste melding bedraagt 46 procent van de nettowaarde van de vervoerde goederen, met een minimum van 20.000 PLN (ca. 5000 euro). De wetgeving hieromtrent moet nog worden bekrachtigd.

Bron: EVO

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer