Politie zoekt transporteurs voor zwaar vuurwerk • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Politie zoekt transporteurs voor zwaar vuurwerk

De ACP en het ministerie voor Justitie & Veiligheid hebben afspraken gemaakt om bewaking, vervoer en opslag van zwaar vuurwerk bij de politie weg te halen. Volgens de ACP werden hoge en onnodige risico’s genomen door de politie hiervoor in te schakelen. Illegaal vuurwerk wordt immers steeds krachtiger en kan zelfs de explosie van een handgranaat overtreffen. Vorig jaar pakte de Eenheid Oost-Brabant het probleem al aan, nadat leden van ACP Oost-Brabant en andere politiecollega’s hierover aan de bel trokken. De politie is nu op zoek naar gekwalificeerde transporteurs.

Met het ministerie is afgesproken dat vuurwerk dat voor consumenten verboden is, niet langer meer door de politie mag worden bewaakt, opgeslagen en vervoerd. De plaats delict wordt voortaan bewaakt door gespecialiseerde beveiligingsbedrijven. Deze bedrijven hebben toegezegd binnen een half uur (en tot maximaal een uur) ter plaatse te zijn.

De opslag (en daarmee ook het vervoer) wilde het ministerie in eerste instantie structureel onderbrengen bij het Keten Beslag Huis (KBH). De ACP zag niets in dat voorstel, omdat het probleem daarmee toch weer bij de politiecollega’s wordt gelegd. In plaats daarvan moeten er volgens de ACP een aantal externe opslaglocaties worden ingericht met veilig mobiel vervoer. Helaas kon een goede landelijke logistieke dekking volgens de werkgever niet binnen een jaar worden bereikt. Om die reden wordt er voorlopig voor een deel gebruikgemaakt van de KBH’s die nu al illegaal vuurwerk opslaan. Vanwege de hoge kosten wil het ministerie de opslag niet overdragen aan de beveiligingsbedrijven die de plaatsen delict bewaken. Maar deze kunnen wel worden ingeschakeld als back-up voor de KBH’s.

Opslag in deze vorm geldt voor 2018. Structureel moet er uiteindelijk een landelijke dekking komen van veilige opslagplaatsen gekoppeld aan een dicht netwerk van gespecialiseerd vervoer. De politie is daarvoor op zoek naar particuliere locaties en vervoerders. De ACP blijft druk zetten om zowel bewaking als vervoer en opslag bij de politiecollega’s weg te halen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer