Poolse webshop voor rijbewijzen kan niet offline worden gehaald • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Poolse webshop voor rijbewijzen kan niet offline worden gehaald

De veelbesproken Poolse website waar Nederlandse rijbewijzen te koop zijn kan niet offline worden gehaald. Dat zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op vragen van Kamerleden Van Oosten en Remco Dijkstra (beiden VVD) en Jasper van Dijk en Laҫin (beiden SP).

“Via de Nederlandse ambassade in Warschau is contact opgenomen met het Poolse Ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie met vragen over de website die Nederlandse rijbewijzen verkoopt. Het Poolse Ministerie liet weten dat de relevante Poolse autoriteiten aandacht hebben voor de activiteiten van de bewuste site, maar dat zonder wettelijke verruiming er geen grond is voor optreden tegen deze praktijken. Op dit moment is in Polen enkel het opzettelijk gebruik van valse of vervalste documenten in het rechtsverkeer strafbaar, maar het fabriceren of voorhanden hebben van deze documenten niet. Het Poolse ministerie wil met een wetsvoorstel ook het namaken of wijzigen van officiële documenten met het oogmerk om derden te misleiden onder het bereik van het strafrecht brengen. Na de inwerkingtreding van deze nieuwe bepaling zou de Poolse politie – na de vereiste toestemming van het Poolse OM – de personen achter de webwinkel wel mogen opsporen en vervolgen. Bij dit onderzoek zou dan ook de vraag kunnen worden betrokken aan welke burgers vervalste Nederlandse rijbewijzen zijn verkocht. Het wetsvoorstel ligt op dit moment voor aan het Poolse parlement en de eerste lezing is afgerond. Het Kabinet wacht de ontwikkelingen in dit verband af”, schrijft de minister.

De website offline halen is dus helemaal niet mogelijk. “Voor het uit de lucht halen van Poolse websites waar valse rijbewijzen worden aangeboden, moet door het Nederlandse OM een rechtshulpverzoek worden gericht aan de Poolse autoriteiten met de vraag over te gaan tot een notice-andtake- down procedure met betrekking tot de betreffende websites. Gelet op de huidige Poolse wetgeving is een dergelijk verzoek op dit moment niet zinvol”, aldus Grapperhaus.

Volgens Grapperhaus is het aan de transportsector zelf om de geldigheid van rijbewijzen bij (nieuwe) chauffeurs te checken. Hij schrijft: “Werkgevers hebben een groot belang om beroepschauffeurs met valse rijbewijzen of met een niet geldig rijbewijs te weren uit hun bedrijf. Chauffeurs die onbevoegd rijden, zijn namelijk niet verzekerd bij een eventueel ongeval. Het is volgens de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland dan ook gebruikelijk dat werkgevers bij indiensttreding van een chauffeur het rijbewijs bij de RDW controleren op geldigheid. De controle van de geldigheid van het rijbewijs vindt plaats op basis van het rijbewijsnummer en de geboortedatum van de chauffeur. Daarnaast dienen de meeste truckchauffeurs te beschikken over een bestuurderskaart (tachograafkaart). Een Nederlandse bestuurderskaart wordt pas afgegeven door de KIWA nadat het rijbewijs op geldigheid (en daarmee ook echtheid) is gecontroleerd.”

2 reacties op “Poolse webshop voor rijbewijzen kan niet offline worden gehaald

  • sandra

    bij de kids kan je een digitale tachograaf chauffeurspas ook kringen met een B rijbewijs dus dat stukje klopt niet 2ant die kaart is enkel voor C en die had ik toen nog niet.

  • Gerard

    Een bestuurderskaart kan men verkrijgen bij een geldig B rijbewijs, als men dus een bestuurderspas heeft wil dus niets zeggen of een rijbewijs hoger dan B legitiem is.
    Dit is dis grote onzin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer