fbpx Ga naar hoofdinhoud

Positief een plas doen langs A1 en A7

In samenwerking met Rijkswaterstaat, ECO Toilet en Waternet is EB-Business een pilot gestart met urinezuilen op onbemande verzorgingsplaatsen langs snelwegen. De zuilen hebben als doel wildplassen tegen te gaan en urine op te vangen om hier fosfaat uit te winnen. De eerste 20 zuilen zijn langs de A1 en A7 geplaatst op ondermeer de verzorgingsplaatsen Bastion en De Koggen. De pilot loopt in samenspraak met Rijkswaterstaat tot 1 augustus a.s.. Als de resultaten positief zijn, worden ook op andere onbemande verzorgingsplaatsen in Noord-Holland urinezuilen geplaatst.

Ondernemer Eric Bart van EB-Business is de initiatiefnemer van deze pilot: “Door deze sanitaire oplossing op verzorgingsplaatsen trachten we wildplassen te voorkomen. Tevens dragen wij door het terugwinnen van fosfaat uit urine bij aan de circulaire economie. Fosfaat is immers een uitputtende en noodzakelijke grondstof en speelt een belangrijke rol in de energievoorziening van mensen, dieren en planten.’ Eric Bart vult aan: ‘Inmiddels worden de plaszuilen steeds vaker gebruikt door de passerende mannelijke weggebruikers. Wekelijks wordt er ca. 1.000 liter urine opgehaald door ECO Toilet.’

EB-Business plaatst de zuilen en zorgt in samenwerking met ECO Toilet voor het schoonhouden en het legen van de urinezuilen. ECO Toilet zorgt voor het transport van de urine naar Waternet. Zij winnen vervolgens de fosfaat uit de urine, zodat deze kan worden ingezet voor diverse toepassingen. Rijkswaterstaat stelt de grond op de verzorgingsplaatsen ter beschikking.

Rijkswaterstaat heeft als uitvoeringsorganisatie van het ministerie van I&M een taak bij het creëren van een duurzame leefomgeving. Een van de aandachtsgebieden is circulaire economie; deze pilot past hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer