Ga naar hoofdinhoud

‘Postbusfirma’s aan de wortel van slavernij in transport’

De sectie wegtransport van de European Transport Workers Federation voerde donderdag actie in Brussel om aandacht te krijgen voor de ‘moderne slavernij’ in de transportsector. Volgens ETF is het onacceptabel dat bijvoorbeeld postbusfirma’s niet aangepakt worden, terwijl ze wettelijk al twee jaar verboden zijn. Het toelaten van postbusfirma’s zorgt voor een wildgroei aan illegale praktijken, sociale dumping en moderne slavernij in het transport, aldus ETF.

vrachtwagensHet vrije verkeer van arbeid in Europa is volgens ETF volkomen uit de hand gelopen en heeft in het transport geleid tot het aanstellen van buitenlandse chauffeurs die vervolgens worden bepaald naar de loonstandaard van hun moederland. Ook de arbeidsomstandigheden waarin de MOE-landers moeten werken is abominabel, aldus de ETF. De Europese vakbond roept de EU op om de volgende door de EU zelf ingestelde wet- en regelgeving eindelijk eens te gaan handhaven: (EC) No. 1071/2009 (ondermeer over postbusfirma’s), (EC) No. 561/2006 (rij- en rusttijden), (EC) No. 1072/2009 (cabotage, (EC) 593/2008, de zogeheten Rome I Regulation die regelt dat buitenlandse arbeiders betaald en behandeld volgens de regels van het land waar ze werken, richtlijn 2002/15/EC (werktijden voor mobiel personeel en richtlijn 96/71/EC (salaris en werkomstandigheden als er cabotage wordt gereden).

Volgens ETF bevatten deze wetten en richtlijnen tal van handvatten om sociale dumping aan te pakken, maar laten de Europese lidstaten en de Europese Commissie tot nu toe alle kansen liggen om handhavend op te treden. Bekijk hier de actieflyer van de ETF met alle actiepunten.

FNV Bondgenoten steunt de actie van ETF en heeft een ‘brandbrief’ gestuurd naar de ministers Asscher en Schultz van Haegen, waarin de punten van ETF nog eens nader worden toegelicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer