Ga naar hoofdinhoud

‘PostNL knijpt pakketbezorgers af’

PostNL zou haar pakketbezorgers structureel te weinig betalen. Dat schrijft het FD op basis van berichtgeving van vakbond FNV. PostNL zou onderaannemers zo zwaar onder druk zetten dat deze partijen alleen kunnen concurreren als ze hun pakketbezorgers structureel te laag inschalen en te weinig vakantiegeld en overuren uitbetalen.

Vakbond FNV heeft via de Stichting Vervoersbond Naleving cao Beroepsgoederenvervoer (VNB) al tientallen transportbedrijven nabetalingen opgelegd vanwege overtreding van de cao. De naheffingen lopen bij sommige bedrijven op tot 100.000 euro. Ook onderaannemers die werken voor pakketbezorgers als DHL, DPD en GLS zouden niet aan de regels voldoen.

Door de populariteit van internetwinkelen is er veel vraag naar pakketbezorging aan huis. PostNL heeft 75 procent van de markt in handen, maar ondervindt veel concurrentie. Grote opdrachtgevers als Bol.com en Coolblue willen steeds snellere levertijden voor lagere prijzen. Deze week maakte de Bijenkorf bekend dat het gratis bezorging gaat aanbieden.

De moordende concurrentie lijkt echter ten koste te gaan van de bezorger, stelt vakbond FNV. ‘Het is de norm geworden om de cao te ontduiken’, zegt bestuurder Reinier Stroo. ‘Niemand houdt zich eraan. We hebben na circa honderd controles geen enkel geval gevonden waar die cao wel werd nageleefd.’ FNV spreekt van systematische overtreding, op alle terreinen: de hoogte van het loon, in de urenberekening, het loon bij ziekte, te weinig toeslagen voor overuren en zaterdagen en de uitbetaling van vakantiegeld.

De vakbond legt de schuld bij marktleider PostNL. Het bedrijf kondigde vorig jaar na felle kritiek op de schijnzelfstandigheid van zelfstandige pakketbezorgers aan dat nieuwe pakketbezorgers alleen nog maar in vaste dienst zouden komen. Volgens ceo Herna Verhagen levert een bezorger in vaste dienst betere kwaliteit. Op dit moment werken ongeveer 400 zelfstandige pakketbezorgers voor PostNL.

Volgens FNV werkt PostNL niet mee aan verzoeken om meer inzicht te krijgen in de ketenaansprakelijkheid. PostNL stelt echter dat het gaat om concurrentiegevoelige informatie. FNV dreigt schadevergoeding te eisen bij de rechter als het bedrijf niet meewerkt.

Bron: FD

Eén reactie op “‘PostNL knijpt pakketbezorgers af’

  • ikke

    De afgeknepen bezorgers kunnen ook elders werk vinden; er is een groot tekort aan bezorgers! Ze zijn niet verplicht om bij deze baas te blijven werken maar kunnen elders solliciteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer