Ga naar hoofdinhoud

‘Prestaties transportsector moeten herwaardering krijgen’

Transportbedrijven werken voor te lage tarieven. Dat is het gevolg van een in de loop van jaren gegroeide ongelijkheid in marktmacht. En niet van een gebrek aan kennis of scholing, zoals de Rabobank donderdag in Het Financieele Dagblad stelde. Dat zegt TLN in een reactie op het artikel.

‘Vrachtrijders kunnen hogere kosten niet doorberekenen’, kopte de krant. De Rabobank legt de oorzaak van de lage marges vooral bij het gebrek aan kennis bij transporteurs over de opbouw van hun kosten. “Wij delen die analyse niet”, aldus TLN-directeur Jan Boeve. “Hier doet de Rabobank onze sector echt tekort. Wij zijn van mening dat de oorzaak ligt in de verdeling van de marktmacht in logistieke ketens. Dat is iets dat in jaren is ontstaan en geen direct aanwijsbare oorzaak heeft. Wij willen dat er een herwaardering komt voor de uitvoering van logistieke processen. Natuurlijk is regie heel belangrijk, maar het is uiteindelijk de uitvoering die telt voor de eindgebruiker.”

Wat volgens TLN nu gebeurt, is dat de waardering van de transportschakel niet in verhouding staat tot andere schakels in de logistieke keten. Er rijden nu te veel auto’s voor bedragen tussen de 400 en 500 euro per dag. Boeve: “Daar kun je zelfs geen containers voor vervoeren. En toch zijn er transporteurs die het doen, om te overleven. Daarmee wringen zij zichzelf onnodig in allerlei ingewikkelde bochten. Je kunt natuurlijk zeggen dat je dan als transporteur gewoon ‘nee’ moet zeggen tegen je opdrachtgever, maar het is natuurlijk ook een onfatsoenlijke vraag van de verlader. En daar moeten we met elkaar het gesprek over voeren. En met elkaar bedoelen wij met iedereen die in de markt een rol heeft. Vertegenwoordigers van verladers, transporteurs, expediteurs, eindgebruikers, maar ook de overheid.”

2 reacties op “‘Prestaties transportsector moeten herwaardering krijgen’

  • Theo Nuijten

    Suggestie, laat die chauffeurs die code 95 niet meer hebben of kwijt gaan raken, een online cursus volgen zonder de praktijk modus. De rijervaring is bij die groep aanwezig daar hoeven ze geen onnodige ritten voor te maken, de meeste van die chauffeurs, kunnen de examinatoren en leraren waarschijnlijk nog wel het een en ander leren, qua rijstijl en defensief rijden. De voordelen, lage kosten, instroom van een grote groep deeltijd chauffeurs en daarnaast het beroep van chauffeurs weer zo promoten dat ook de instroom van beginnende en jonge chauffeurs onder begeleiding van die ouwe rotten weer aantrekkelijk wordt.

  • WJ.

    Waarom moet een chauffeur met chauffeurs diploma van 65 jaar of ouder nog bijscholing doen om noch een paar dagen in de week te rijden en zo de pieken bij een bedrijf op te vangen ??Met zoveel ervaring ie dat geldklopperij en onnodig.over 10 jaar is dat niet meer nodig.Want dan rijdt er niemand meer en heeft iedereen de bijscholing automatisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer