Ga naar hoofdinhoud

Protestactie bij AB Transport

Vakbonden FNV en CNV houden samen met chauffeurs vanaf vandaag acties bij AB Transport Group. Ze protesteren hiermee tegen een invoering van een verplichte vierdaagse werkweek bij AB.

De verplichte vierdaagse werkweek is op 1 januari ingevoerd voor de veevoertak. Het gevolg is dat zo’n 62 chauffeurs er flink op achteruit zijn gegaan in salaris doordat ze minder uren maken. Hans Robijn, bestuurder FNV Transport en Logistiek: “Ook moeten de chauffeurs veel meer op zaterdagen werken, waardoor de norm van maximaal 13 weekenden werken per half jaar wordt overschreden. Dit is in strijd met de cao.”

Linda Slagter van CNV Vakmensen: “Door ‘gebroken diensten’ moeten chauffeurs twee keer naar de standplaats rijden in plaats van één keer. Ze betalen dat uit eigen zak, want de cao kent geen reiskostenvergoeding. Voor sommige chauffeurs is de reisafstand meer dan 100 km.”

“Vanaf dinsdag voeren we actie”, zegt vrachtwagenchauffeur Henk Timmer. “We zullen 11 uur (nacht) rust nemen tussen twee diensten en we werken niet meer dan 8 uur per dag. Dat betekent dat een aantal opdrachten niet kan worden uitgevoerd.”

Ook de ondernemingsraad (OR) is het niet eens met de verplichte vierdaagse werkweek. De OR spande een kort geding aan tegen de werkgever. De rechter doet woensdag 25 januari uitspraak.

CEO Adriaan Vis reageerde eerder op de kwestie tegenover TTM.nl. Dinsdag was hij niet bereikbaar om aan te geven in welke mate de acties van zijn personeel effect hadden op de activiteiten en zijn standpunt.

 

Eén reactie op “Protestactie bij AB Transport

 • rob

  als een rechter woensdag uitspraak doet ,
  waarom ga je dan dinsdag de boel frustreren ?
  precies op een wijze haaks op waar je voor strijd ?
  N.B. vandaag dus ongelijk gekregen vd rechter !
  uitspraak ;
  belang van individu weegt niet op tegen de grote groep
  hoeveel chauffeurs hebben er eigenlijk meegedaan aan de acties ?
  dat zou een graadmeter kunnen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer