Ga naar hoofdinhoud

Qualcomm mag NXP overnemen

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-concentratieverordening, toestemming gegeven voor de plannen van het Amerikaanse Qualcomm om het Nederlandse NXP over te nemen. Die toestemming is afhankelijk gesteld van de volledige naleving van de toezeggingen die Qualcomm heeft aangeboden. Beide bedrijven zijn belangrijke spelers in de halfgeleidersector.

Margrethe Vestager, commissaris voor mededingingsbeleid: “Wij gebruiken onze smartphones voor zoveel verschillende dingen en nu ook steeds meer als mobiele portemonnee, om kaartjes voor het openbaar vervoer te betalen of voor andere beveiligde betalingen. Met dit besluit voorkomen we dat consumenten na Qualcomms overname van NXP niet langer kunnen profiteren van de voordelen van deze innovatieve technologieën tegen concurrerende prijzen.”

Het besluit komt er na een diepgaand onderzoek van Qualcomms geplande overname van NXP. Qualcomm en NXP hebben beide een dominante of sterke marktpositie voor sterk complementaire producten. Ook zijn zij eigenaar van een groot aantal intellectuele-eigendomsrechten die relevant zijn voor smartphonefabrikanten:

  • Qualcomm ontwikkelt en levert vooral baseband chipsets voor smartphones. Met deze chips kunnen smartphones verbinding maken met cellulaire netwerken.
  • NXP levert diverse soorten halfgeleiders, zoals near-field communication (NFC) en secure element (SE) chips voor smartphones. Met deze chips kan van dichtbij verbinding worden gemaakt. Zij worden vooral gebruikt voor het beveiligen van betaaltransacties met smartphones.
  • NXP ontwikkelde en is ook eigenaar van MIFARE. Deze leidinggevende technologie is bij diverse vervoersbedrijven in de Europese Economische Ruimte (EER) in gebruik als ticketplatform.
  • Zowel Qualcomm als NXP zijn eigenaar van aanzienlijke intellectuele-eigendomsrechten, onder meer zgn. standaard- en niet-standaard-essentiële octrooien voor NFC chips.

Chipfabrikant Qualcomm bracht in oktober 2016 een bod uit van 47 miljard dollar (43 miljard euro) op NXP. NXP werkt aan diverse projecten met betrekking tot autonoom rijden en platooning, onder meer in samenwerking met DAF Trucks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer