Ga naar hoofdinhoud

Rabobank: ‘Volume wegtransport blijft groeien’

Binnen alle sectoren van het bedrijfsleven zal in 2017 de groei aanhouden. De economische groei werd in 2015 en 2016 veroozaakt door een toename van de export en private investeringen. Dit blijft in 2017 zo, maar het belang van particuliere consumptie neemt toe. Voor de totale vervoersmarkt verwacht Rabobank voor zowel 2016 als 2017 een licht volumegroei van iets boven de 1 procent. Voor 2017 verwacht de Rabobank een verdere volumegroei van circa 2 tot 2,52 procent in het wegtransport.

transport_nlVoor de totale vervoersmarkt verwacht Rabobank dus voor zowel 2016 als 2017 een licht volumegroei van iets boven de 1 procent. De voornaamste groei zal plaatsvinden op de binnenlandse markt, waarbij het wegtransport meer profiteert van de economische groei dan de kustvaart, binnenvaart en het spoor. Binnen het wegtransport blijven de marktomstandigheden uitdagend door tarievendruk en een toenemende complexiteit in de supply chain. Grootste uitdaging voor het wegtransport is het toenemende tekort aan ervaren chauffeurs, wat grenzen stelt aan de groei. Ook zal de sector naar verwachting internationaal verder marktaandeel verliezen. Kansen liggen er in het toepassen van nieuwe technologieën zoals platooning, dat in de nabije toekomst de testfase zal ontgroeien. Verduurzamen van de sector biedt verder kansen, denk dan onder andere aan het invoeren van LNG als brandstof wat grote voordelen kan bieden.

Voor 2017 verwacht de Rabobank een verdere volumegroei van circa 2 tot 2,52 procent in het wegtransport. De groei komt niet alleen uit exportgerelateerde sectoren, zoals industrie en groothandel. De binnenlandse vraag naar transport zal stijgen door stijgend consumentenvertrouwen, een verbeterde woningmarkt en toenemende koopkracht. Het distributievervoer (vooral geconditioneerd vervoer, containervervoer en het bouwgerelateerde transport) stijgt hard. De concurrentie blijft echter groot en de prijzen stijgen niet evenredig met het volume. De trend in de sector is optimalisatie: meer doen met minder. Van de sterke groei in e-commerce profiteren koeriersbedrijven en logistieke dienstverleners en transporteurs die gericht zijn op fijnmazige distributie.

UWV besteedt distributie uit aan JBM koeriersKoeriersbedrijven blijven profiteren van de groei in online verkopen, maar ook hier zet tarievendruk het rendement onder druk. Thuisbezorging moet nog veel efficiënter worden door meer pickup & drop off punten, andere frequentie en aanrijtijden en bundeling van non-food en fresh food.

De komende jaren zal de economie in binnen- en buitenland naar verwachting licht blijven groeien. Nederland zal hard moeten werken om haar positie als logistiek toegangspunt tot Europa en spil in de wereldhandel te behouden en haar aandeel op te eisen. Met Schiphol en de havens van Amsterdam en Rotterdam en de uitstekende infrastructuur naar het achterland is een goede basis aanwezig. De afhankelijkheid van de wereldwijde vervoersstromen is een gegeven en geeft direct de volatiliteit van het herstel aan. De ontwikkelingen op de langere termijn zijn met de opening van de 2e Maasvlakte, uitbreiding van de Betuwelijn, verbetering van de vaarwegen en nieuwe inlandterminals, gematigd positief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer