Ga naar hoofdinhoud

Ransomware verstuurd uit naam logistieke bedrijven

Een nieuw golf van ransomware-mailtjes overspoelt Nederland. Deze worden verstuurd uit naam van logistieke bedrijven en gaan over een pakketbezorging. Dat meldt Fraudehelpdesk.

Fraudehelpdesk zegt dinsdag al tientallen telefonische meldingen te hebben ontvangen, plus nog eens zo’n honderd mails met meldingen van valse e-mails.

In alle mails – klik op de foto rechts voor een voorbeeld – gaat het om een pakketje dat bezorgd zou moeten worden, maar de ontvanger was niet aanwezig. In de mail kunt u klikken op een link, voor het maken van een nieuwe afspraak.

De getroffenen ontvingen mails van verschillende namen van transportbedrijven, onder meer Van Lent, Frederiksberg, Penninkhof, Dersloot, Rijpstra, Hoogmoed en Kloekstra, allemaal met het achtervoegsel Logistiek of Logistics.

Veel melders hebben geklikt op de link in deze mail. Vervolgens werd hun computer of computerbestanden versleuteld. Tegen het betalen van losgeld zouden zij hun bestanden weer terug kunnen krijgen.

Ook een apotheek is slachtoffer geworden; het gehele netwerk van de apotheek is besmet en de computers zijn niet meer toegankelijk. De apotheek heeft hiermee tevens een datalek.

“Als u deze of een vergelijkbare mail ontvangt, klik dan niet op de link. Heeft u toch geklikt? Laat uw computer of tablet/smartphone dan controleren op de aanwezigheid van schadelijke software. Wij raden u af te betalen; daarmee houdt u niet alleen de criminaliteit in stand, maar het is geen enkele garantie dat u uw bestanden terugkrijgt en dat het virus daarna werkelijk van uw computer af is. Het is verstandig om pas weer gebruik te maken van internetbankieren als uw computer helemaal ‘schoon’ is. Ook raden wij aan al uw wachtwoorden te vervangen”, adviseert Fraudehelpdesk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer