Rechter: Rotra houdt zich wèl aan CAO • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rechter: Rotra houdt zich wèl aan CAO

Koninklijke Rotra is afgelopen week door de rechter in het gelijk gesteld inzake de naleving van de CAO beroepsgoederenvervoer. Vakbond FNV had loonvorderingen ingesteld omdat het meende dat chauffeurs te weinig kregen uitbetaald. De rechter oordeelde echter anders.

Vorig jaar startte FNV een cao-nalevingprocedure tegen Koninklijke Rotra uit Doesburg. Tot medio 2017 moesten chauffeurs bij indiensttreding een document tekenen met de strekking dat niet alle gewerkte uren als zodanig worden uitbetaald. In de praktijk maakte Rotra van gewerkte uren pauze en kregen chauffeurs dus structureel te weinig loon betaald. FNV heeft bij de rechter gevorderd dat die uren alsnog uitbetaald moeten worden en dat voor chauffeurs inzichtelijk wordt gemaakt wat er gebeurt.

De rechter heeft echter alle vorderingen van FNV afgewezen en Rotra in het gelijk gesteld. “In het verleden heeft de rechtbank al eens gevonnist in een soortgelijke casus waarbij Roelofsen Transport BV in het gelijk is gesteld. En ook nu heeft de rechter vastgesteld dat artikel 26 (in artikel 26 van de cao beroepsgoederenvervoer is vastgelegd op welke manier het loon berekend moet worden, red. TTM.nl) correct toegepast wordt en we voldoen aan alle wet- en regelgeving. Voor ons is dit vonnis uitsluitend een bevestiging dat we het al die tijd goed deden en nog steeds doen. We investeren juist in onze mensen. Dat doen we al meer dan een eeuw en dat blijven we doen. We staan voor 108 jaar werkgeverschap. Dat bereik je door in je medewerkers te blijven investeren en met alle collega’s gezamenlijk succesvol te blijven. Zij zijn verantwoordelijk voor de groei van Rotra. Sterke capabele mensen maken een sterk capabel bedrijf. Afgelopen periode heeft Rotra verder geïnvesteerd in nieuwe ICT-programma’s en opleiding van medewerkers via de Rotra Academy. We ontwikkelen nieuwe opleidingstrajecten en voorzien in persoonlijke ontwikkelingsplannen. Door de toename van de bedrijvigheid is de logistieke onderneming daarbij op zoek naar nieuwe goede en enthousiaste collega’s”, reageert een woordvoerder van Rotra tegenover TTM.nl. FNV stelde vorige week in een verklaring juist dat Rotra wel fout zat, maar onder druk van de vakbond de ‘malafide’ regeling. Na van de rechter het deksel op de neus te hebben gekregen stelt FNV overigens dat de rechter in het vonnis ‘een aantal zaken door elkaar haalt.’

Rotra beschikt over een handhavingsconvenant met overheidsinstantie Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en behoort tot de 17 best presterende transport- en logistieke bedrijven van Nederland. Het aantal logistieke bedrijven met een convenant met de overheid is beperkt en slechts voorbehouden aan een selecte groep.”In Nederland zijn ruim 13.000 bedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer. Hiervan hebben momenteel 31 bedrijven, waarvan 17 transportbedrijven, de beschikking over een convenant. Met het convenant minimaliseert de Inspectie het toezicht op naleving van wet- en regelgeving. ILT sluit uitsluitend een convenant met een goed presterende bedrijven in de sector die middels een intensieve audit hebben aangetoond volledig te zijn ingericht op correcte toepassing van wet- en regelgeving. Hierdoor kan de Inspectie een groter deel van haar aandacht richten op de risico’s bij minder presterende bedrijven. Met deze overeenkomst toont Rotra aan haar eigen verantwoordelijkheid te nemen t.a.v. naleving van wet- en regelgeving, integriteit, veiligheid en duurzaamheid”, aldus Rotra. Volgens FNV is het convenant ten onrechte tot stand gekomen en beraadt het zich op verdere stappen.

5 reacties op “Rechter: Rotra houdt zich wèl aan CAO

 • Spierings Arnold

  Het is toch gewoon zo dat de vakbonden al dit soort acties ondernemen om POPULAIR te zijn en te blijven bij hun achterban en zo de bestuurders etc. RIANTE en TOTAAL niet verdiende vergoedingen op te strijken!!!!

 • Piet

  Ik heb sterk het vermoeden dat de reactie van Arnold Spierings een niet onderbouwde reactie is, dus nutteloos.

  1. Spierings Arnold

   GM. Piet, mijn reactie is zo zou je het kunnen zeggen op jarenlange ervaring en als zelfstandige in Nederland en inmiddels ook al weer ca. 20 jaar in België. Overal hetzelfde liedje. Maar natuurlijk is het ook goed dat de BELANGEN van de GOEDWILLENDE werknemers gewaarborgd worden!!!!
   Maar met veel bonden is het er RUIM over!!!! gr. sr.

 • Rob van Alphen

  Arnold jij snapt het !! Zijn voorstanders Europeesche unie. Piet heeft een sterk vermoeden maar vraagt niets !

  1. Spierings Arnold

   GM. Rob, Piet zegt ook zo maar wat en weet volgens mij ook niet waar de klepel hangt. De klacht van de VAKBONDEN is wat hij mij verwijt, “TOTAAL” ongefundeerd en ’n slag in de lucht om ’n bepaalde groep leden te VRIEND te houden!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer