Rekeningrijden België tegen 2012 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rekeningrijden België tegen 2012

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) wil het rekeningrijden voor vrachtwagens tegen 2012 invoeren. Woensdagmorgen kreeg de minister samen met minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) een demonstratie van het systeem dat momenteel in Duitsland wordt gebruikt.  

De technologie die gedemonstreerd werd en in Duitsland al werd ingevoerd, bestaat uit een mini-computer aan boord van de vrachtwagen. Die berekent via gps hoe groot de impact van het rijgedrag van de bestuurder is op het milieu. Vanhengel vindt dat Brussel, maar ook Vlaanderen en Wallonië er meer baat bij hebben mee in te stappen in een dergelijke systeem, in plaats van een ‘oubollig’ wegenvignet te gebruiken. Het systeem zal in de nabije toekomst doorheen heel Europa ingevoerd worden, stelt Vanhengel.
 
De minister ontkende het systeem te willen gebruiken om een gewestelijke tolheffing in te voeren, maar wil er wel buitenlandse weggebruikers mee laten betalen voor het gebruik van de wegen. Of de Belgen nog steeds met Nederland willen samenwerken op het gebied van kilometerheffing, kwam woensdag niet ter sprake.
 
 Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer