Rij-impressie nieuwe Iveco Eurocargo • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Rij-impressie nieuwe Iveco Eurocargo

Zelfs deze lange twaalftonner was aangenaam wendbaar in het drukke Italiaanse stadsverkeer.

Direct na de officiële introductie van de nieuwe Iveco Eurocargo kon TTM.nl aan boord kruipen en méér kilometers gaan maken, rond de Iveco-fabriek in Brescia. Tevens hadden we een goede gelegenheid om de cabine nog eens goed te bekijken. Feit is dat de Eurocargo een truck is waar de glimlach permanent opgeplakt zit. Ga zelf maar kijken op de BedrijfsautoRAI.

Bij de presentatie in Brescia liet Iveco een filmpje zien dat suggereert dat iedereen die de nieuwe Iveco Eurocargo ziet gaat lachen en zwaaien. Dat is een illusie, weten wij inmiddels, maar het is wel degelijk zo dat het front van de nieuwe Eurocargo een brede glimlach laat zien. Het nieuwe front is een van de vele nieuwe features aan de buitenkant van de cabine.

Die cabine is namelijk dezelfde als voorheen, maar hij is wel op tal van punten aangepast, zoals radiatorrooster, de zijbeschermers, de bumpers met AEBS-radar en de lichteenheden met geïntegreerde led-dagrijlichten en xenonkoplampen. Volgens Iveco is de luchtweerstand met 2 procent verminderd. In het interieur is er weinig veranderd. Het spreekt boekdelen dat Iveco specifiek noemt dat het stuurwiel nu een airbag heeft. Het stuur is overigens wat anders vormgegeven en ligt nu anders in de hand. Erg handig is de optionele opbergbox, die zelfs een lampje heeft. Een houder voor een tablet of telefoon zou helemaal geweldig zijn, maar daar heeft Iveco niet in voorzien. Ook optioneel is het Iveco DriverLinc, een in samenwerking met Astrata ontwikkeld telematicasysteem. De gegevens worden op afstand verzameld en geanalyseerd: aan de hand van een intuïtief portaal kan de fleetmanager een aantal factoren controleren, zoals het gebruik van het voertuig, het gedetailleerd beheer van de bestuurders en hun rijstijl en de planning van workflow en individuele activiteiten. Het Iveco DriverLinc display verveelvoudigt de functiemogelijkheden op het gebied van fleetmanagement. DriverLinc maakt een gestructureerde communicatiestroom mogelijk tussen de bestuurder en zijn bedrijf. Het systeem stuurt regelmatig gegevens door, waardoor een snelle reactie mogelijk is. DriverLinc beschikt tevens over instrumenten om het brandstofverbruik te reduceren, zoals de ‘Driver Coach’, die de bestuurder in real-time helpt zijn prestaties te verbeteren. Het scherm in de Eurocargo waar TTM.nl in reed werkte intuïtief en erg prettig.

Zelfs deze lange twaalftonner was aangenaam wendbaar in het drukke Italiaanse stadsverkeer. Het interieur is niet bijzonder vernieuwd, maar komt toch modern over. Het DriverLinc boordcomputersysteem werkt bijzonder fijn. Ondanks tal van aanpassingen is de cabine in principe hetzelfde gebleven.

HI!
De nieuwe Eurocargo is leverbaar met een Tector 5 motor van 160 en 190 pk en een Tector 7 motor van 220, 250, 280 en 320 pk. Alle motoren voldoen natuurlijk aan Euro 6, belangrijker is dat dat ze Hi-SCR hebben. Dat betekent: geen uitlaatgasrecirculatie, en belangrijker: er is geen geforceerde regeneratie van het roetfilter nodig. Dat scheelt tijd en er is geen kans op oververhitting van het systeem. Iveco verkocht inmiddels al 40.000 trucks met Hi-SCR, waarvan 14.000 Eurocargo’s Euro 6. Volgens het Italiaanse truckmerk zijn de Euro 6 motoren 4,5 procent zuiniger dan hun Euro 5 voorganger en verbruiken ze de helft minder olie. De Eurocargo is de enige middelzware truck met een Euro 6 systeem met alleen SCR.

Geen start-stop?
Wederom konden we slechts een korte rit maken met de nieuwe Eurocargo. We kregen een twaalftons distributietruck met 6,7 liter zescilinder motor van 220 pk mee. Die motor laat zich kennen als een bijzonder soepele motor, die voldoende power levert, ook bij vollast. De Eurocargo heeft een speciale EcoSwitch, die ervoor zorgt dat de fijn schakelende zesgangs transmissie in het exemplaar dat wij reden niet snel terugschakelt. Wij ervoeren echter ook dat met EcoSwitch ingeschakeld de eerste versnelling soms onnodig lang werd gehanteerd, waardoor de toeren tot wel 2000 luidruchtige toeren opliepen. In EcoSwitch kan niet handmatig worden geschakeld, daarvoor moet de transmissie in de Auto-stand staan. Het rempedaal in de Eurocargo die we reden moesten we diep intrappen om goed remvermogen te ontwikkelen, dat mag wel een tikje scherper afgesteld staan. Al helemaal omdat de motorrem aardig zijn best doet, maar ook niet meer dan dat. En nu we toch bezig zijn: waarom zit er op een stadsdistributietruck als deze geen start-stop systeem?

Veilig
De Iveco Eurocargo zit vol met veiligheids- en assistentiesystemen. Verplicht is nu het Lane Departure Warning System (LDWS). Een geluidssignaal weerklinkt wanneer we bij wijze van proef de rijstrook verlaten. Behalve het EVSC-systeem (Enhanced Vehicle Stability Control), reeds standaard op alle modellen van 12 tot 19 ton, is de nieuwe Eurocargo ook uitgerust met het eveneens verplichte Advanced Emergency Braking System (AEBS). Het AEBS is een actief veiligheidssysteem dat de bestuurder waarschuwt en aanrijdingen vermijdt. Dankzij EVSC en AEBS is Adaptive Cruise Control (ACC) voortaan verkrijgbaar op de nieuwe Eurocargo. Dat werkt bijzonder prettig, al ligt gebruik in de stad niet voor de hand.

De nieuwe Iveco Eurocargo is dit keer dè ster op de stand van Iveco. Alle stands van Iveco zijn 01.108, 01.108A en 03.124.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer