Ga naar hoofdinhoud

Rijkswaterstaat kan door met aanpassing A28 Utrecht-Amersfoort

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vrijdag5 juli 2013 het wegaanpassingsbesluit A28 Utrecht-Amersfoort van de minister van Infrastructuur en Milieu grotendeels in stand gelaten. Het besluit van november 2012 maakt de aanleg mogelijk van extra rijstroken, plus- en weefstroken op een deel van de A28. Tegen het besluit waren twaalf bezwaarmakers in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

A28 HoevelakenDe meeste bezwaarmakers vreesden geluidsoverlast, verslechtering van de luchtkwaliteit en onveilige situaties. De Stichting Amersfoort-Schuilenburg ‘A28-Duurzaam’ had daarnaast ook bezwaar tegen de vormgeving van het nieuwe geluidscherm bij de wijk Schuilenburg in Amersfoort. De Stichting Hoevelaken Bereikbaar en Leefbaar en enkele bedrijven waren het niet eens met de tijdelijke afsluiting van de afrit Hoevelaken op de A1. De Raad van State heeft nagenoeg alle bezwaren ongegrond verklaard, maar heeft het wegaanpassingsbesluit op twee onderdelen vernietigd.

Nieuwe geluidswaarden

De vernietiging heeft betrekking op de hogere geluidswaarden voor diverse woningen in Amersfoort en Huis ter Heide. De hoogste bestuursrechter is hiertoe overgegaan, omdat de minister tijdens de procedure zelf heeft erkend dat die geluidswaarden op een onjuist geluidsonderzoek waren gebaseerd. Daarom heeft zij voor die woningen in maart 2013 alsnog nieuwe hogere geluidswaarden vastgesteld. De bezwaren tegen die nieuwe geluidswaarden heeft de Raad van State ongegrond verklaard.

Wegaanpassingsbesluit

Het besluit maakt de aanleg mogelijk van een derde rijstrook in beide richtingen tussen Utrecht en Leusden-Zuid. Vanaf Leusden-Zuid tot aan Hoevelaken worden plus- en weefstroken aangelegd. De minister wil hiermee de doorstroming op de A28 verbeteren. In het besluit zijn ook voor diverse woningen langs het tracé hogere geluidswaarden vastgesteld. Verder wordt de parallelrijbaan op de A1 bij het knooppunt Hoevelaken-Apeldoorn opgeheven. Dit betekent dat verkeer vanuit de richting Amsterdam en Zwolle geen gebruik meer kan maken van de afrit Hoevelaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer