Ga naar hoofdinhoud

‘Robotisering logistiek kost 1,5 miljoen banen’

De robotisering van logistiek zal leiden tot een verlies van 1,5 miljoen banen als de logistieke sector niet goed is voorbereid. Ook al is dat wel zo, dan nog gaan er honderdduizenden banen verloren. Dat meldt een nieuwe studie van onderzoeksbureau Roland Berger, getiteld ‘Of Robots and Men – in logistics: Towards a confident vision of logistics in 2025’.

robotHet gaat dan om ongeschoolde banen en werk dat ook door robots kan worden uitgevoerd. De zwaarst getroffen sectoren zijn de handel, de industrie en de logistieke dienstverleners.

Lees het complete rapport onderaan dit artikel

“Een beslissing in het voordeel van robotisering lijkt onvermijdelijk uit micro-economisch oogpunt. De macro-economische betekenis is echter onzeker. De compensatie van het verlies aan arbeidsplaatsen door meer toegevoegde waarde of de uitvoer is niet zo helder als het in andere bedrijfstakken zoals de industrie is geweest”, aldus Mehdi El Alami van Roland Berger. De return on investment van logistieke automatiseringsoplossingen zal binnenkort dalen tot onder de drie jaar dankzij de flexibele en collaboratieve robotoplossingen. Deze nieuwe oplossingen, die nu mensen en machines helpen om zij aan zij in hetzelfde magazijn te werken, zorgen ervoor dat bedrijven de manier waarop het werk is georganiseerd in de afgelopen decennia te heroverwegen. Het gaat dan om machines die de volgende werkzaamheden aan kunnen: het verplaatsen van pallets, het stapelen / ontstapelen, ordervoorbereiding of palletiseren, en  binnenkort ook laden en lossen. “Gerobotiseerde logistieke oplossingen hebben zich in hoog tempo ontwikkeld.  De kostenbesparingen en de looptijd van de oplossingen zijn zodanig dat we nu een omslagpunt voor de wijdverspreide aanwezigheid van robots in magazijnen snel naderen”, aldus El Alami.

De kostendrempel waarbij het gerobotiseerde oplossingen aanvaardbaar worden liggen in West-Europa rond de 100.000 tot 110.000 euro per eenheid. Dat betekent dat een robot ongeveer 18 tot 20 euro per uur kost. Een medewerker kost nu 14 tot 15 euro per uur. “Op de lange termijn, met een toename van de productiviteit van de robots, een langere leversnsduur en een daling van de aanschafprijs wordt dat verschil kleiner en ligt het economische voordeel bij de robots. Ook omdat de kosten van menselijke arbeid altijd blijven stijgen”, verklaart Didier Bréchemier van Roland Berger. Volgens de experts van Roland Berger komen er nog voor 2020 een groot aantal robotische logistieke oplossingen voor minder van 100.000 euro op de markt. Fabrikanten en logistiek dienstverleners kunnen met de robots een aanzienlijke productiviteitswinst boeken, aangezien robots nooit moe worden en daarom vier tot zes keer efficiënter zijn dan de mens. Desondanks zijn er, zeker in de beginfase van robotisering, altijd nog mensen nodig als operators en controleurs. Toch is er zelfs al in het begin een kostendaling te zien van 20 tot 40 procent, aldus El Alami.

Bekijk het rapport

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer