De ‘Roemeense methode’ in Nederland? • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

De ‘Roemeense methode’ in Nederland?

De kans dat er in Nederland Roemeense bendes op ‘James-Bond’ achtige wijze al rijdend vrachtwagens leegstelen is erg klein. Dat zeggen chauffeurs zelf tegen de NOS, maar ook reacties uit Roemenië wijzen daar op.

Ladingdiefstal daalt forsAfgelopen vrijdag luidde De Telegraaf op aangeven van Transport en Logistiek Nederland de noodklok: zeker zes vrachtwagens zouden al rijdend zijn beroofd van lading. Dat gebeurt dan volgens de ‘Roemeense’ methode: een personenauto gaat voor een vrachtwagen rijden en remt hem een beetje af, achter de oplegger gaat een andere auto rijden. Op de motorkap van die auto staat een heldhaftige crimineel die zich toegang verschaft tot de laadruimte en vervolgens lading steelt en die overhandigt aan handlangers in de auto of elders langs de weg.

Een scène uit een film, lijkt het wel. Te spannend om waar te zijn? Waarschijnlijk wel. Vrachtwagenchauffeurs zeggen tegen de NOS al dat ze deze vorm van beroving wel erg onwaarschijnlijk vinden.   Omdat deze vorm van beroving de ‘Roemeense methode’ wordt genoemd heeft TTM.nl even inlichtingen ingewonnen bij een Roemeense transportexpert. Die zegt dat er in Roemenië één geval bekend is van een bende die op deze wijze transporten overviel. De lading betrof destijds dure merkkleding die in Roemenië werd geproduceerd. De bende werd gepakt en sindsdien achter de tralies. In  Roemenië zijn dergelijke overvallen sindsdien niet meer gepleegd.

Het overvallen van transporten op deze manier moet, als het succesvol is, zeer goed georganiseerd zijn. Anders sta je als dief plotseling in een laadruimte met joekels van koelkasten, of matrassen, of ander goed wat of niet hanteerbaar is bij deze vorm van roof of niet van waarde is voor doorverkoop. Vreemd is ook dat er bij het artikel in de Telegraaf gebruik werd gemaakt van beeldmateriaal dat behoorde bij de Roemeense overvallen die hierboven werden genoemd. En dat terwijl er  langs de Nederlandse snelwegen toch talrijke camera’s staan die elke verkeerssituatie waarnemen en indien nodig vastleggen.

Zeker gezien het feit dat deze vorm van roof al in het vorige decennium nieuws was (ook op TTM.nl), lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de Telegraaf-berichtgeving een ietwat opgeklopt verhaal is. Als het dat niet is en er serieus dreiging is in NL van deze brutale vorm van roof, dan zouden actuele camerabeelden het in ieder geval kunnen ondersteunen.

 

7 reacties op “De ‘Roemeense methode’ in Nederland?

 • Piet

  Beste redactie,

  Het betreft geen film, geen fictie, maar is werkelijkheid. Het gaat niet om zeilopleggers, maar boxtrailers waarbij de (extra beveiligde) sloten worden doorgeslepen. Er worden zelfs complete gaten in de achterdeuren geslepen. De truck wordt niet afgeremd, maar rijdt nietsvermoedend met 85 km/h op de snelweg. Rondom hem heen is een situatie gecreeerd die lijkt op “drukte”, in werkelijkheid zijn het voertuigen die bij de bende horen. één of twee dieven verschaffen zich toegang, en uiteindelijk gooien zij interessante kleine goederen over naar de auto die ze heeft afgezet. Dat het hier niet om koelkasten gaat maar spullen die interessant op de markt te verhandelen zijn, mag denk ik duidelijk zijn. De deuren worden weer gesloten, en bij aankomst klant wordt duidelijk wat er is gebeurd. Nadien wordt zowel op de tachograaf als op de diverse volgsystemen bevestigd dat de truck nergens is gestopt! Chauffeurs of mensen die niet in deze tak van transport bekend zijn, of het hebben meegemaakt, zullen inderdaad denken dat het alleen op film voorkomt. Helaas gebeurt dit nu ook in Nederland, waar Roemenie, Polen en Rusland ons voor gingen. Het is jammer (maar gelukkg voor hen) dat de mensen die geinterwiewd zijn dit niet aan de hand hebben gehad, anders hadden ze een ander signaal kunnen afgeven.

  1. Arjan Velthoven

   Dank voor de reactie! Maar een tegenvraag: als dit in Nederland voorkomt, dan moet daar toch beeldmateriaal van zijn bij Rijkswaterstaat? Een echte case compleet met beelden lijkt ons de beste waarschuwing die er is!

   1. Piet

    Beste Arjan,

    wij beschikken helaas niet over de beelden. Rijkswaterstaat / KLPD weet op welke tijdstippen én waar precies het zich afspeelt, dus die zouden er iets mee kunnen doen. Maar zoals met zoveel zaken is de vraag: welke prioriteit krijgt dit?

 • Henry

  Geloof er geen sikkepitje van, dat die Roemeense criminelen handig zijn is een vaststaand feit kijk maar naar hoe ze kleding stelen in geprepareerde tassen o.i.d. of skimapparatuur etc. allemaal zaken die we aan de Roemeense dievengilde kunnen slijten.
  Maar dit is weer een typisch TeleVaag verhaal, oftewel met en hoog SBS6 sensatie TV maken en we trappen er allemaal in ja echt met z’n allen.
  Het is de laatste jaren niet meer voorgevallen en waarom niet? omdat er gewoon teveel camera’s langs de wegen staan en als chauffeur zijnde die steeds alerter worden, nee ik blijf het een broodje aap verhaal vinden en deze opnamen zijn al bejaard overigens.
  Overigens hoop ik nog altijd dat er een combinatie opeens op zijn remmen gaat staan als er zo’n Roemeens gilde aan het “werk” is, dan wil ik daarvan wel de gevolgen eens van zien.

 • Marco

  Waar of niet waar, het is een slimme methode. Ben benieuwd hoe hier maatregelen tegen getroffen gaan worden.

  1. Henry

   en ook nog van slechte kwaliteit, ha ha ha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer