Ga naar hoofdinhoud

Roep om meer spitsstroken

Werkgeversorganisaties willen dat stroken asfalt die nu ongebruikt langs een aantal snelwegen liggen, voor het verkeer worden opengesteld. Zij pleiten voor een spoedwet om dit mogelijk te maken. Een woordvoerder van VNO-NCW heeft een bericht hierover in De Telegraaf woensdag bevestigd.

Zo ligt er bijvoorbeeld op de A12 tussen knoopppunt Lunetten en Bunnik al jaren een rijstrook die niet wordt gebruikt. Ook aan de zuidzijde van de snelweg ligt een ongebruikte strook van 6 kilometer.
Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat het om stroken die ooit zijn aangelegd om tijdens groot onderhoud aan de snelweg doorstroming van het verkeer te bespoedigen. Zij kunnen niet zomaar worden gebruikt als spitsstrook. “Daar zijn allerlei vergunningen voor nodig.”
 
Het CDA klaagt over de ‘juridische rijstebrij’ rond spitsstroken. Volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans is het te gemakkelijk fouten te verwijten aan de minister.
 
De Kamer voert woensdag een spoeddebat met verkeersminister Camiel Eurlings over de verlate openstelling van de spitsstrook op de A1 bij het knooppunt bij Hoevelaken. De spitsstrook ging dinsdag open, na jaren ongebruikt te hebben gelegen na een verkeerde interpretatie van een uitspraak van de Raad van State uit mei 2004.
 
Koopmans nam het daarmee deels op voor zijn partijgenoot Eurlings, al eiste hij wel excuses van hem aan de automobilisten die op de A1 in de file hebben gestaan. Voor de hele oppositie van VVD, PVV, D66, GroenLinks, SP tot SGP is de minister eerst verantwoordelijk voor het geblunder en eiste politieke excuses.

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer