Ga naar hoofdinhoud

Ruim driekwart transporteurs rijdt als onderaannemer

77 procent van de Nederlandse transportbedrijven heeft vorig jaar direct of indirect goederen vervoerd in opdracht van een collega transportbedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van TLN, die dat zelf meldt op de website. Het ‘onderaannemerschap’ is goed voor 33 procent van de omzet.

Het gaat vooral om kleine transportbedrijven die rijden voor hun grotere collega’s. In totaal rijdt 82 procent van de kleinste bedrijven (zzp’ers) voor een of meerdere transportbedrijven en zijn zo voor hun omzet dus sterk afhankelijk van grotere branchegenoten, zelfs voor 80 procent.

Ook grotere bedrijven, met wagenparken van 50 of meer trucks, vervoeren in 81 procent van de gevallen incidenteel dan wel regelmatig voor collega’s. Zij zijn met 13 procent van de omzet daar wel veel minder afhankelijk van.

Aandeel omzet uit onderaanneming per categorie transportbedrijf

​​Het vervoeren in opdracht van een ander transportbedrijf komt bij bedrijven die overwegend internationaal vervoeren meer voor dan bij bedrijven die overwegend binnenlands vervoeren. Bij binnenlandse bedrijven vervoert 71 procent (ook) in opdracht van een of meerdere transportbedrijven en gemiddeld 29 procent van de omzet wordt gehaald uit onderaanneming. Bij internationale bedrijven vervoert 86 procent(ook) in opdracht van een of meerdere transportbedrijven en gemiddeld 41 procent van de omzet wordt gehaald uit onderaanneming.

Bron: TLN

Eén reactie op “Ruim driekwart transporteurs rijdt als onderaannemer

  • GerCob

    Dit moet dan toch wel betekenen dat er minder lege kilometers gereden worden. Indien iedereen zelf steeds ‘eigen’ opdrachten moet zoeken is het aantal wacht-momenten ook niet te overzien. Het overnemen van vrachten zal de tariefvorming momenteel niet ten goede komen lijkt mij zo. De groten hebben op deze wijze het wel voor het uitkiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer