Sakkers: "Amsterdamse milieuzone is voorbeeld voor andere steden" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Sakkers: “Amsterdamse milieuzone is voorbeeld voor andere steden”

De milieuzone voor vrachtwagens in Amsterdam is een schoolvoorbeeld voor andere gemeenten. Dat zei Alexander Sakkers, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland, donderdag tijdens de opening van deze grootste milieuzone in het land.

Minister Jacqueline Cramer (VROM) en de Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos trokken samen met Sarko Alberts, kampioen vrachtwagen trekken, het eerste voertuig de milieuzone in bij het Golden Tulip Amsterdam Art hotel. “Dit is natuurlijk de schoonste manier”, zei de sterke man.

Minister Cramer sprak eveneens haar complimenten uit over de zone, de negende in het land. “Het is een hele opgave dit voor elkaar te krijgen. Chapeau!” Volgens de minister zijn de resultaten van de andere milieuzones, waarvan de eerste ongeveer een jaar geleden openging, positief.  Cramer kondigde verder aan dat ze 1 miljoen euro beschikbaar stelt aan de gemeente Amsterdam om voertuigen op elektriciteit en waterstof te ontwikkelen. Deze manier van vervoer heeft volgens haar de toekomst. “Amsterdam krijgt hiermee een grote pilot voor elektrisch vervoer. Ze moet ervoor zorgen dat dit tot stand komt in samenwerking met het bedrijfsleven”, aldus de minister.

Voorafgaand aan de opening arriveerde zanger Henk Wijngaard in een vrachtauto met voor het raam de voornamen van de minister en de wethouder op een nummerbord afgebeeld. Hij zong een milieuvriendelijke parodie op zijn vroegere hit ‘Met de vlam in de pijp.
Het lied maakte indruk op wethouder Vos, die de komst van de milieuzone “niet niks” noemde. “Maar het is echt nodig als je ziet dat op de ring A10 ongelofelijk veel verkeer rijdt. Op de wegen naar de stad is de lucht dan ook het meest vies. Bewoners hebben er het meeste last van.”
De zone beslaat het hele gebied binnen de A10, behalve het stadsdeel Noord en enkele bedrijventerreinen. Vrachtauto’s die onder de Europese uitlaatgasnorm euro 0 of euro 1 vallen, mogen daar niet meer komen. Voertuigen met euro 2 of euro 3 moeten een roetfilter hebben.

De gemeente zal de eerste drie maanden overigens wel controleren of vervuilende vrachtauto’s zich ook aan de nieuwe regels houden, maar nog geen boetes (à 150 euro) uitdelen.

 

Bekijk hier de reportage van AT5 over de opening van de milieuzone

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer