AVL en TNO bundelen hun krachten om de ontwikkeling en validatie van zelfrijdende voertuigen te versnellen.

Een van de grootste hindernissen voor de lancering van zelfrijdende voertuigen (en ‘advanced driver assist systems’, ofwel geavanceerde bestuurdersassistentiesystemen) is validatie, om ervoor te zorgen dat het systeem geen storingen of ongewenste neveneffecten veroorzaakt. Traditionele testmethoden vereisen een exponentiële toename van de inspanningen en daarom zijn nieuwe innovatieve methoden en instrumenten nodig. AVL CEO Helmut List: “De recente samenwerking tussen AVL en TNO bundelt de krachten om de ontwikkeling en validatie van zelfrijdende voertuigen te versnellen en zo het verkeer veiliger te maken voor alle deelnemers. AVL ontwikkelt een op scenario’s gebaseerde, open validatie- en verificatie toolsuite waarin de StreetWise methodologie van TNO is geïntegreerd.”
Verificatie en validatie van complexe geautomatiseerde rijfuncties is moeilijk. Vooral het laten zien dat ze goed werken in alle mogelijke situaties en onder alle omstandigheden, vormt een nieuwe uitdaging in de automotive ontwikkeling.
Van oudsher zorgen voertuigfabrikanten ervoor dat nieuwe voertuigen intensief worden getest met het nodige aantal wegkilometers. Voordat een auto door de autoriteiten wordt goedgekeurd, heeft hij al honderdduizenden kilometers gereden. Als dezelfde aanpak zou worden toegepast op voertuigen met een hogere mate van automatisering, zou men miljarden kilometers aan wegtesten moeten uitvoeren – een onmogelijke taak! Nieuwe innovatieve, zogenaamde scenariogebaseerde verificatie- en validatie benaderingen helpen deze uitdagingen te overwinnen, door de testinspanningen te optimaliseren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de voertuigen veilig zijn op de weg.
Als toonaangevende leverancier van testsystemen ontwikkelt AVL een op scenario’s gebaseerde open verificatie- en validatie toolketen die een efficiënte testplanning en uitvoering in verschillende testomgevingen mogelijk maakt. TNO heeft een unieke methodologie ontwikkeld om scenario’s, waaronder statistieken, uit echte rijgegevens te halen. Door scenario’s uit de TNO StreetWise database te integreren, maakt AVL testcases en plannen met de zogenaamde AVL Test Case Generator, een belangrijk onderdeel van de verificatie- en validatie toolketen. Georg List, verantwoordelijk voor strategie bij AVL: “ADAS-validatie vereist nieuwe benaderingen. De Streetwise-database van TNO biedt unieke inzichten in de statistische verdeling van echte rijsituaties. AVL’s scenariogenerator en open testomgevingen maken het mogelijk virtuele en echte testen te combineren in een geoptimaliseerd testplan. Beide functies brengen ons dichter bij het slim testen van ADAS-functies, waar we allemaal naar op zoek zijn.
Als onderdeel van de samenwerking zal TNO het aantal scenario’s in de StreetWise database snel uitbreiden door partnerschappen aan te gaan met klanten over de hele wereld, waaronder AVL, die met echte rijgegevens zullen bijdragen. Als neutrale en onafhankelijke onderzoeksorganisatie zal TNO de governance onderhouden en de gegevens in de StreetWise database voor iedereen veiligstellen. Daan de Cloe, verantwoordelijk voor de Automotive Business bij TNO: “Om de ontwikkeling en inzet van Automated Vehicles te ondersteunen en te versnellen, heeft de internationale automotive industrie behoefte aan een wereldwijde database met real-life scenario’s voor veiligheidsbeoordeling en prestatie validatie. TNO heeft de StreetWise Methode ontwikkeld om alle OEM’s en TIER’s te voorzien van een virtuele scenariodatabase op basis van rijgegevens uit de echte wereld. Samen met AVL willen we het genereren van testcases, validatie en replay van deze scenario’s uit de database in simulatie- en testomgevingen mogelijk maken.”
TNO zal haar validatie- en verificatie toolketen wereldwijd beschikbaar stellen aan haar klanten, inclusief de toegang tot de TNO StreetWise scenariodatabase voor scenario-gebaseerd testen. De partners hebben samen een interface ontwikkeld om een directe en snelle toegang tot scenario’s en gegevensuitwisseling voor een efficiënte testplanning en -uitvoering te garanderen.