Scania krijgt kartelboete van 880 miljoen euro • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Scania krijgt kartelboete van 880 miljoen euro

Ruim een jaar nadat de zes andere Europese truckfabrikanten zwaar beboet werden voor verboden prijsafspraken, gaat ook Scania voor de bijl. De Europese Commissie legde dinsdag een boete op van 880.523.000 euro aan de Zweedse truckfabrikant. Scania onderzoekt of het mogelijk is bezwaar aan te tekenen.

Scania krijgt dus na Daimler de hoogste boete. De boetepot voor de truckfabrikanten staat nu gezamenlijk op 3,8 miljard euro. Scania krijgt de boete later omdat de andere truckfabrikanten besloten schuld te bekennen en zo een schikking kregen. Scania erkende geen schuld en daarom duurde het onderzoek langer. De truckfabrikant laat overigens in een reactie weten nog altijd geen schuld te erkennen en de mogelijkheden te onderzoeken om tegen beslissing bezwaar aan te tekenen.

Europees Commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager: “De beslissing van vandaag is het einde van ons onderzoek naar een zeer langdurig kartel – 14 jaar. Door dit kartel werden heel veel transportondernemers in Europa getroffen, aangezien Scania en de andere vrachtwagenfabrikanten in het kartel meer dan 9 van elke 10 medium en zware vrachtwagens in Europa verkopen. Deze vrachtwagens zorgen voor ongeveer driekwart van het Europese goederentransport en spelen een belangrijke rol in de Europese economie. In plaats van samen te spannen over prijzen hadden de truckfabrikanten moeten concurreren, ook als het gaat om duurzame verbeteringen.”

De aanklacht tegen Scania is precies dezelfde als die vorig jaar tegen de andere truckfabrikanten werd geuit. De Europese Commissie benadrukt dat het onderzoek naar het kartel geen aanwijzingen heeft opgeleverd dat er ook is samengespannen om sjoemelsoftware in trucks aan te brengen of op andere wijzen de emissiesystemen te manipuleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer