"Scania ontdook VN handelsembargo met Irak" • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

“Scania ontdook VN handelsembargo met Irak”

Scania heeft in het begin van dit decennium met behulp van de Zweedse overheid het VN handelsembargo tegen Irak omzeild en door een constructie via Rusland toch trucks aan Irak verkocht. Dat meldt de Zweedse radio.

Scania_legertruck_IrakDe Irakezen hadden volgens een interne memo illegale commissies gevraagd aan iedereen die goederen aan hen wou verkopen. Eerst wilde Scania om die reden stoppen met de verkoop van trucks aan Irak, maar nadat concurrenten ook rustig door bleven gaan met de handel in Irak, besloot Scania een andere oplossing te zoeken. Scania maskeerde de handel door de trucks te laten leveren door een Russische firma. Formeel leverde de truckfabrikant 17 trucks en 125 bussen aan de Russen, maar de voertuigen gingen in werkelijkheid rechtstreeks naar Irak.

“Het is slechts één manier om de VN-boycot te omzeilen”, zegt openbaar aanklager Nils-Eric Schultz, die bekijkt op Scania kan worden aangepakt voor het overtreden van de VN-regels.

Volgens Scania werden de plannen om via Rusland te leveren opgezet in samenwerking met het Zweedse ministerie van buitenlandse zaken en de Zweedse handelskamer, maar die ontkennen in alle toonaarden van een arrangement af te weten.

“Het is laakbaar dat er publieke instellingen waren die advies gaven om VN-regels te omzeilen. Dat geeft blijk van een totaal gebrek aan respect voor de Verenigde Naties als instituut”, aldus Schultz.

De handel met Irak stond onder toezicht van de VN vanaf de eerste Golfoorlog in de vroege negentiger jaren tot de inval van Amerika in Irak in 2003.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer